Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила для оператора Об'єднаної енергосистеми України «Укренерго» нові тарифи на передачу електроенергії та диспетчерське управління на друге півріччя 2019 року, які набудуть чинності з 1 серпня 2019 року.

Читайте такожПісля запуску ринку електроенергії світло для промисловості подорожчало на третину

Відповідне рішення нацкомісія прийняла на сьогоднішньому засіданні.

Відео дня

Регулятор затвердив тариф на передачу електроенергії на рівні 312,14 грн за Мвт-год, що на 10% нижче, ніж тариф, який було затверджено до призупинення дії тарифів 7 червня поточного року - 347,43 грн за Мвт-год.

Водночас новий тариф на диспетчерське управління становить 8,90 грн за Мвт-год.

Даний тариф почне діяти з 1 серпня. Тариф включає витрати на придбання електроенергії з метою компенсації технологічних втрат, на виконання спеціальних обов'язків із забезпечення купувати електроенергію з альтернативних джерел.

Як повідомляв УНІАН, у день старту нового ринку, 1 липня, Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову «Нікопольського заводу феросплавів» та призупинив дію постанов НКРЕКП №954 та №955 від 7 червня 2019 року, якими були встановлені тарифи для НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя.

Голова «Укренерго» Всеволод Ковальчук заявив про те, що рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії постанов регулятора, роблять неможливим функціонування нової моделі ринку електроенергії, яка була запущена в Україні 1 липня.

Відразу після призупинення дії тарифів «Укренерго» і НКРЕКП подали апеляційні скарги на таке рішення суду.