Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України почав розслідувати справу про концентрацію на ринку природного газу 18 операторів газорозподільних мереж, підконтрольних бізнесменові Дмитру Фірташу, повідомляє відомство.

Читайте такожЕкстрадиція Фірташа: стало відомо, коли олігарха можуть видати США

Розпорядженням голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва від 18 липня 2019 року розпочато розгляд справи про порушення закону про економічну конкуренцію у вигляді призначення (обрання) фізичної особи - громадянина Великобританії Девіда Етоні Ховарда Брауна головою наглядової ради одночасно у всіх зазначених облгазах без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України.

Відео дня

Зокрема, розпорядження стосується «Сумигаз», «Запоріжгаз», «Чернігівгаз», «Дніпропетровськгаз» «Львівгаз», «Хмельницькгаз», «Криворіжгаз» (Дніпропетровська обл.), «Тисменицягаз» (Івано-Франківська обл.), «Миколаївгаз», «Київоблгаз» ,«Івано-Франківськгаз», Рівнегаз», «Дніпрогаз» «Закарпатгаз», «Чернівцігаз», «Харківміськгаз», «Житомиргаз», «Харківгаз».

В АМКУ пояснили, що, згідно з законом про економічну конкуренцію, концентрацією визнається, в тому числі, призначення або обрання на посаду керівника, заступника керівника наглядової ради, правління, іншого наглядового чи виконавчого органу суб'єкта господарювання особи, яка вже обіймає одну чи кілька з перелічених посад в інших суб'єктах господарювання, або створення ситуації, за якої більш ніж половина посад членів спостережної ради, правління, інших наглядових чи виконавчих органів двох чи більше суб'єктів господарювання обіймають одні й ті ж особи.

Отже, зазначається, що призначення на посаду голови наглядової ради публічних акціонерних товариств усіх вищевказаних облгазів фізичної особи - громадянина Великобританії є порушенням, що дає відомству підставу вважати ці компанії єдиним суб'єктом господарювання.

«Зазначені концентрації можуть мати негативні наслідки у вигляді монополізації товарного ринку, зловживання монопольним (домінуючим) становищем, істотного обмеження конкуренції на всьому ринку чи в значній його частині», - сказано в повідомленні.

АМКУ просить зацікавлених осіб надсилати інформацію, зауваження та пропозиції з цього питання до 5 серпня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, у квітні Антимонопольний комітет України оштрафував «Сумигаз» за зловживання монопольним становищем і зобов'язав компанію компенсувати споживачам їх витрати на ремонт і заміну лічильників.

У березні НКРЕКП початку перевірки операторів газорозподільчих систем в Україні. В результаті проведених перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ вже на 17 операторів газорозподільних мереж групи «Регіональна газова компанія» на загальну суму майже 15 млн грн.

Крім того, в рішенні регулятора було зафіксовано звернення до Антимонопольного комітету для розслідування зловживання монопольним становищем операторами ГРС.