Ілюстрація / REUTERS

Розширення енергоострова Бурштинської ТЕС за рахунок будівництва Енергетичного мосту "Україна-ЄС" є недоцільним, оскільки несе ризики для енергосистеми України та не відповідає інтересам держави.

Читайте такожАмериканські аналітики оцінили роль «Енергетичного мосту Україна – ЄС» для безпеки України

Про це на прес-конференції заявив в. о. директора оператора Об'єднаної енергосистеми України – держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

Відео дня

Він зазначив, що уряд має намір узгодити підписання контракту і залучити приватного інвестора в рамках державно-приватного партнерства для будівництва Енергомосту "Україна-ЄС", що передбачає протягом 20 років поспіль продаж електроенергії одній приватній компанії за заздалегідь визначеною ціною для подальшого експорту до країн ЄС.

"Проект, з нашої точки зору як оператора системи, який відповідає за відносини з суміжними системами, на сьогодні не відповідає інтересам держави Україна в частині синхронізації української енергосистеми з системою Європи", - сказав Ковальчук.

В якості ризику здійснення проекту голова держкомпанії зазначив, що навіть успішна реалізація Енергомосту "Україна – ЄС" залишить енергоринок України ізольованим від європейського і не забезпечить умов для конкуренції, оскільки в результаті відкриється лише можливість експортувати електроенергію з одного блоку Хмельницької АЕС для однієї приватної компанії.

"Ми бачимо певні суттєві ризики та вважаємо, що є доцільніші варіанти", – підкреслив Ковальчук.

На думку голови "Укренерго", єдиною можливістю, що збільшить конкуренцію і допустить європейських гравців на український ринок у короткостроковій перспективі до повної синхронізації з ENTSO-E, є будівництво вставки постійного струму (ВПС) потужністю 600 МВт на кордоні енергосистеми України та Бурштинської ТЕС.

За оцінкою "Укренерго", такий проект може бути реалізований за 2,5 року, а орієнтовні витрати складуть 150 мільйонів доларів, при цьому об'єкт окупиться вже за рік.

При цьому будівництво ТВП не означає відмову "Укренерго" від повної синхронізації з європейською енергосистемою, а навпаки, полегшить її та підвищить рівень операційної безпеки.

Як повідомляв УНІАН, на конкурс з реалізації проекту "Енергетичний міст "Україна - Європейський Союз" у якості партнера подала заявку тільки одна компанія - Ukraine Power Bridge Company Limited, зареєстрована в Ірландії.

Кабінет міністрів України у вересні 2017 року прийняв розпорядження про реалізацію проекту "Енергетичний міст "Україна-ЄС", який дозволить експортувати в Польщу і Угорщину електроенергію, вироблену на другому енергоблоці Хмельницької АЕС.

В рамках проекту "Енергоміст "Україна-ЄС" передбачається переключити енергоблок №2 Хмельницької АЕС на ENTSO-E (європейська енергосистема) і здійснювати експорт електроенергії.

Бурштинський енергоострів - виділена частина Об'єднаної енергетичної системи України, утворений Бурштинської ТЕС, Калуської ТЕЦ та Теребля-Рікської ГЕС і прилеглими електричними мережами.