Ілюстрація REUTERS

Виконавчий директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко розраховує, що процес стягнення з російського «Газпрому» боргу в розмірі близько 3 млрд дол. від реалізації заарештованих активів буде повністю завершено наприкінці наступного року.

Читайте також«Газпром» програв «Нафтогазу» в судах Нідерландів та Люксембургу

Про це Вітренко повідомив в інтерв'ю виданню «Економічна правда».

Відео дня

«Мій прогноз, що до кінця 2020 року ми стягнемо всю суму - близько 3 млрд дол. Ми почнемо в середині 2020 року і закінчимо стягнення до кінця 2020 року», - сказав він.

Вітренко пояснив, що вже заарештовано активи «Газпрому» у Великій Британії та Нідерландах. У Люксембурзі та Швейцарії є певні обмежувальні заходи, але їх не можна назвати арештами, оскільки в цих країнах немає активів "Газпрому", і щойно там з'являться, то будуть заморожені.

«В Англії законодавство побудоване так, що якщо заморожені активи порівнюються з сумою боргу, то суди чекають рішення апеляції. У Голландії можна реалізовувати активи до рішення апеляції, але там "Газпром" використовував всі правди і неправди: заявив, що вони не отримували повідомлення про початок процесу», - зазначив він.

За словами виконавчого директора «Нафтогазу», в результаті процес затягнувся і слухання по ньому будуть лише в грудні.

«Після цього ми очікуємо, що ближче до середини 2020 року почнеться примусове стягнення боргу - активи в Голландії почнуть продаватися», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставку газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

У травні 2018 року «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в розмірі 2,6 млрд дол. у закордонних судах. Процеси стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній - операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

За час судових розглядів за рахунок відсотків сума боргу «Газпрому» зросла до рівня близько 3 млрд дол.