Суд відмовився заочно взяти під варту Вовка / фото УНІАН

Солом’янський районний суд міста Києва відхилив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про заочне обрання колишньому голові Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитру Вовку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у справі «Роттердам+». 

Читайте такожРеальний імпорт вугілля за формулою "Роттердам+" становить близько 1% - Ситник

Про це в коментарі УНІАН повідомила прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк.

Відео дня

«Ми просили суд взяти заочно Вовка під варту, суд не задовольнив наше клопотання», - заявила вона.

За словами Постолюк, САП не погоджується з таким рішенням суду і подаватиме апеляцію. 

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18,87 млрд грн.

За даними НАБУ, йдеться про екс-голову НКРЕКП, чинного директора ДП «Оператор ринку» (який на момент запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

За словами керівника САП Назара Холодницького, інших фігурантів справи не затримано через те, що вони перебувають за межами України. «Щодо них розпочато нормальний кримінальний процес. Тобто їм оголошено, залишено підозри, їх викликано до детективів (НАБУ)... У випадку їхньої неявки вже будуть вживатись заходи для їхнього розшуку», - додав керівник САП.

14 серпня суд обрав запобіжний захід у вигляді 10 млн грн застави з покладенням певних процесуальних обов’язків раднику директора «ДТЕК Східенерго» Борису Лісовому, заставу вже внесено.

Ще одному фігуранту, гендиректору «ДТЕК Мережі» Івану Гелюху обрано запобіжний захід у вигляді застави в 9,5 млн грн з обов’язком з’являтися до слідчого та повідомляти про зміну місця свого перебування.