Ілюстрація REUTERS

Рішення Європейського суду про скасування розширеного доступу російського "Газпрому" до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи, стало для України приємним сюрпризом і може означати зміну ставлення Європи до російського монополіста.

Читайте такожУкраїна і ЄС проводять у Брюсселі зустріч щодо транзиту російського газу

Про це на своїй сторінці в Facebook написав виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Відео дня

"Рішення Європейського суду щодо неправомірності зняття обмежень на використання газопроводу OPAL, який є продовженням "Північного Потоку", стало приємним сюрпризом", - написав він.

За його словами, суд прямо вказує на те, що не був дотриманий принцип "енергетичної солідарності", коли надавався розширений доступ до газопроводу.

"Сподіваюся, що все це є ознакою поступової зміни ставлення Європи до "Газпрому" і використання Росією газу в якості інструменту політичного впливу", - зазначив Вітренко.

На думку топ-менеджера, тестом для цього стануть тристоронні переговори наступного тижня, а також розгляд Єврокомісією скарги "Нафтогазу" щодо зловживань монопольним становищем з боку "Газпрому".

Як повідомляв УНІАН, Європейський суд загальної юрисдикції скасував розширений доступ російського "Газпрому" до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи, що може змусити його більше використовувати газопроводи в Україні та може підсилити позицію України на газових переговорах з РФ.

У травні 2018 року Європейський суд відхилив позови НАК "Нафтогаз України" та польської нафтогазової компанії PGNiG, у яких компанії оскаржили рішення Єврокомісії про надання російському газовому монополістові компанії "Газпром" розширеного доступу до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що переговори між Росією, Україною і ЄС про продовження транзиту російського газу через територію нашої країни призначені на 19 вересня.