Ілюстрація REUTERS

Європейська комісія рекомендувала "Газпрому" укласти довгостроковий контракт на транзит газу за європейськими правилами, з новим українським оператором газотранспортної системи, і не давала Україні рекомендацій напряму купувати газ у Росії.

Читайте такожУкраїна цієї зими без транзиту не замерзне – міністр енергетики

Про це заявили в НАК "Нафтогаз України", коментуючи інформацію російських ЗМІ, які написали про те, що Європейська комісія рекомендувала Україні закуповувати газ напряму з Росії.

Відео дня

"Єврокомісія рекомендувала "Газпрому" укласти довгостроковий контракт, на значний обсяг, за європейськими правилами і з новим українським оператором ГТС. Тому що це відповідає комерційним інтересам усіх сторін і забезпечує енергетичну безпеку Європи. Це правда", - сказано в повідомленні.

При цьому в прес-службі зазначили, що заяви російських ЗМІ про нібито підтримку Єврокомісією політичного тиску Росії неправдиві.

"А ось ці спроби російських державних ЗМІ переконати когось у тому, що ЄС підтримує прагнення Росії отримати контракт з допомогою політичного тиску - неправда. Здається, за СРСР уповноважені заяви ТАСС були елегантнішими", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" також назвали фейком інформацію про рекомендації ЄК Україні закуповувати газ напряму в Росії.

"Фейк: "БРЮССЕЛЬ, 19 листопада. / ТАСС /. Єврокомісія рекомендувала Україні закуповувати газ з Росії напряму в обсязі близько 15 мільярдів кубометрів на рік, скоротивши дорогі реверсні поставки. Про це повідомило ТАСС у вівторок джерело в інститутах ЄС, близький до Тристоронніх газових переговорів", - пояснили в прес-службі НАК.

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада президент Росії Володимир Путін заявив про готовність знизити ціну на газ для України на 20-25%.

На що виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко відповів, що запропонована Росією ціна російського газу для України на 20-25% нижче не є знижкою, оскільки "Газпром" при прямих поставках не платить за його транспортування.

При цьому топ-менеджер НАК підкреслив, що знижка 20-25%, враховуючи майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від 3 мільярдів доларів, які має сплатити "Газпром" за рішенням Стокгольмського арбітражу.