Експерт прокоментував пропозицію РФ щодо транзиту / фото segodnya.ua

НАК "Нафтогаз України" багатомільярдними позовами сильно ускладнив життя російському "Газпрому", однак РФ не має наміру повертати гроші, щоб "зберегти обличчя".

Читайте такожСША можуть передбачити санкції проти "Північного потоку-2" в оборонному бюджеті-2020

Про це заявив експерт з питань паливно-енергетичного комплексу Геннадій Рябцев, коментуючи пропозицію Росії продовжити транзит газу через територію України в обмін на відмову від судових претензій, передає «Обозреватель».

Відео дня

Як зазначив експерт, "Нафтогаз" не збирається відмовлятися від будь-яких позовів, тим більше від результативних, які зобов'язують "Газпром" виплатити чималі суми.

"Варто віддати належне, щодо судових позовів вони дуже ускладнили життя "Газпрому" по всьому світу, тому що навіть для того, аби випустити облігації і потім отримати відповідні кошти, у нього час від часу виникають проблеми. Ми знаємо, що "Газпром" відмовляється від деяких планів через те, що можуть бути застосовані санкції з примусової виплати боргу, який призначений за ним відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу", – заявив він.

За словами Рябцева, позови до російської монополії штампуються і юридична фірма, найнята "Нафтогазом", відпрацьовує свої кошти.

"На жаль, поки що це тільки витрати української сторони і "Нафтогазу", оскільки жодних виплат з російської сторони не було. У мене великий сумнів, що "Газпром" виплатить якусь суму, навіть ту, яка визначена відомим рішенням на 2,5 млрд доларів. Це означає втратити обличчя, особливо з урахуванням того, що ми говоримо "Газпром" і думаємо про Путіна, говоримо Путін – думаємо про "Газпром", – резюмував експерт.