У "Нафтогазі" не стали коментувати позицію "Газпрому" щодо боргу / фото УНІАН

НАК "Нафтогаз України" заявив про готовність отримувати газ із Росії в рахунок погашення 3 мільярдів гривень боргу "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте також"Нафтогаз" заявив "Газпрому", куди скаржитися на "дорогий" транзит газу

Про це написав у Facebook виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, заявивши, що "Нафтогаз" провів чергові переговори з "Газпромом" стосовно транзиту газу з 2020 року.

Відео дня

"Завершили черговий раунд переговорів з "Газпромом" в контексті тристоронніх переговорів щодо транзиту газу", - написав він.

За словами Вітренко, Європейська комісія попросила сторони обговорити врегулювання питань минулого та поточного Стокгольмського арбітражу, оскільки "Газпром" включив це в "пакет" для переговорів з транзиту.

"Саме це ми й зробили. Наша позиція з цього питання є публічною. Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що ми готові розглядати можливість отримати газ від "Газпрому" в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу (3 мільярди доларів)", – зазначив він.

Вітренко заявив, що Україна також готова відкликати свій позов у новому арбітражі, якщо з "Газпромом" буде укладено довгостроковий контракт на транзит російського газу через нашу країну після 2020 року.

"Ми також готові відкликати свої позовні вимоги в новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і, якщо "Нафтогазу" буде компенсовано невиконання "Газпромом" своїх зобов'язань за поточними контрактами", - зазначив він.

Топ-менеджер "Нафтогазу" підкреслив, що наша країна займає конструктивну позицію, відповідно до рекомендації європейської сторони.

"І тут, як ви самі бачите, у нас теж конструктивна позиція - покрийте витрати, навіть без економічних прибутків, і ми не будемо судитися. Тепер ми готові повертатися на тристоронні переговори й розповідати європейцям, як ми сумлінно обговорювали ці питання", - пояснив він.

У коментарях до розміщеного посту Вітренко відмовився коментувати реакцію "Газпрому" на озвучену пропозицію "Нафтогазу".

"Ми не коментуємо їх позицію", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу" (3 мільярди доларів, включаючи відсотки)

НАК "Нафтогаз України" подав новий арбітражний позов до російського "Газпрому" з вимогою переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала 11,8 мільярда доларів.

Рішення очікується у 2021 році.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.