Ілюстрація / REUTERS

У ТОВ «Оператор ГТС України» заявили про виконання заявок на транзит від російського «Газпрому» в повному обсязі від 7:00 1 січня.

Про це повідомили в прес-службі ТОВ.

Читайте такожДоходи від транзиту російського газу істотно перевищують витрати – "Нафтогаз"Зазначається, що ГТС забезпечує транспортування газу з Російської Федерації до країн ЄС і Молдови в режимі 35-45 млн кубометрів на добу. Разом з тим Оператору ГТС повністю оплачують добові потужності на відповідних вхідних та вихідних точках із розрахунку заброньованого на 2020 рік обсягу 65 млрд куб. м.

Відео дня

«Це підтверджує очевидні переваги принципу «качай або плати», який раніше було впроваджено в українське енергетичне законодавство згідно з європейськими нормами», – йдеться в повідомленні.

Окрім цього, там повідомили, що у зв’язку з невеликими обсягами транзиту з початку року українська газотранспортна система функціонує частково в реверсному режимі.

«Тобто попит споживачів в східних та південних регіонах України забезпечується транспортуванням газу з підземних сховищ газопроводом Союз в напрямку «захід-схід». Відповідно, попередні інвестиції в підготовку реверсної схеми роботи ГТС себе виправдали», – зазначили там.

Раніше УНІАН повідомляв, як Україна транспортувала до ЄС перші кубометри російського газу за новим договором.