«Турецький потік» - газопровід протяжністю близько 1 тис. км, що проходить по дну Чорного моря / фото gazprom.ru

Транзит газу через Україну цього року знизиться на 15 млрд куб. м через запуск російського газопроводу «Турецький потік», оскільки низка Балканських країн вже не отримуватимуть газ через нашу країну.

Про це написав директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон на своїй сторінці в Facebook, зазначивши, що «Турецький потік» - це проект без економічного сенсу, але з великою політичною складовою.

«На жаль, ми не змогли його зупинити. Ми вже відчули його вплив. Транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1 січня 2020 року здійснюється лише для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина та інші країни в цьому регіоні вже не отримують газ через Україну. Як результат, зниження транзиту через Україну цього року становитиме близько 15 млрд куб. м», - написав він.

Відео дня

За словами Макогона, український оператор шукає нові можливості для використання існуючої газопровідної інфраструктури.

«Ми шукаємо нові можливості для використання існуючої інфраструктури (Трансбалканського газопроводу) й домоглися створення на його базі нового коридору для поставок газу в Україну з Болгарії, Туреччини та Греції обсягом до 15,8 млн куб. м на добу. Розраховуємо на тестові поставки вже в січні», - повідомив він.

Крім того, Макогон зазначив, що з початку року почала працювати нова пряма угода про взаємодію між польським та українським операторами ГТС на точці Дроздовичі. Раніше цей газопровід ексклюзивно використовувався російським «Газпром» для поставок газу до Польщі через Україну.

Читайте такожПутін і Ердоган запустили газопровід "Турецький потік" в обхід України

«Основні нововведення: «Газпром» більше не присутній на цій ГВС (газовимірювальної станції - УНІАН), а оператори ГТС працюють безпосередньо за європейськими правилами. Потужності з цього газопроводу доступні для всіх замовників послуг, а не лише для «Газпрому». Як для експорту, так і для імпорту», - написав він.

Очільник компанії підкреслив, що нова угода робить можливим віртуальний реверс, коли фактично імпортувати в Україну можна весь потік газу, який йде на вихід з України без необхідності фізично вивозити обсяг газу з території України.

«За можливість віртуального реверсу ми боролися починаючи з 2014 року, оскільки він значно розширює можливості щодо постачання в Україну й підвищує рівень безпеки поставок до країни», - додав Макогон.

Як повідомляв УНІАН, транзит природного газу через українську газотранспортну систему в 2019 році становив 89,58 млрд кубометрів.

8 січня президенти Росії та Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган оголосили про офіційний старт і початок експлуатації газопроводу «Турецький потік» в обхід України по дну Чорного моря.

Довідка УНІАН. «Турецький потік» - газопровід протяжністю близько 1 тис. км, що проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю РФ до Туреччини. Його перша гілка, будівництво якої завершилось у квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга - для поставок країнам Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної гілки становить 15,75 млрд кубометрів газу на рік.