Фото УНІАН

Монетизацію субсидій при оплаті за житлово-комунальні послуги, а саме вартості природного газу, слід проводити тільки на рівні кінцевого споживача.

Читайте такожУ "Газпромі" вже обговорюють варіанти можливого програшу у справі про закупівлю газу - "Нафтогаз"

Таку думку в ефірі одного з національних телеканалів висловив голова правління Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Нафтогаз» пропонує монетизацію субсидій на рівні споживача. Тобто людина, яка отримує субсидію, повинна мати доступ до цих грошей у грошовому вигляді, в тому випадку, якщо була економія (фактичне споживання газу нижче обсягу, що покривається субсидією – УНІАН). Монетизація на рівні виробника або будь-якої іншої компанії в цьому ланцюжку, на нашу думку, є недоцільною», - сказав він.

Також глава держхолдингу пояснив, що на сьогодні всі гроші, які йдуть в «Нафтогаз» через механізм субсидій, відразу ж перераховуються компанією до держбюджету.

«Всі гроші, які «Нафтогаз» отримує субсидію через споживачів, відразу спрямовуються до бюджету. Єдине місце, де ці гроші можна випускати з ланцюжка «споживач – постачальник – «Нафтогаз» - бюджет», - це споживач», - додав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2016 року Коболєв заявив, що монетизація субсидій дасть змогу запустити ринок газу для населення, в результаті чого споживачі зможуть обирати для себе постачальника газу.

20 березня поточного року віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко повідомив, що монетизація субсидій на оплату комунальних послуг проводитиметься у два етапи: перший – на рівні підприємств, що надають послуги, другий – на рівні споживачів цих послуг.

В опублікованому 4 квітня тексті Меморандуму України з МВФ уряд взяв на себе зобов'язання до вересня 2017 року провести монетизацію субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на рівні теплокомуненерго.

За даними Мінсоцполітики, програмою житлових субсидій у поточному опалювальному сезоні 2016-2017 років скористалися 7,4 млн сімей.