Партія закликає терміново розглянути у Верховній Раді питання наявного монопольного становища на ринку постачання газу / фото УНІАН, Олександр Вельможко

Не допустити збільшення тарифів на транспортування газу та реприватизувати незаконно приватизовані облгази в державну чи комунальну власність закликав під час погоджувальної ради в парламенті співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє", народний депутат Тарас Батенко.

Народний депутат підкреслив, що нинішній опалювальний сезон може стати черговим фіаско всієї державної машини. За його словами, нинішнього року в загрозливий клубок зв’язалися недалекоглядна політика держави щодо передання за безцінь у приватні руки родовищ власного природного газу, неспроможність збільшити власний видобуток блакитного палива та міжнародна криза на газовому ринку, інспірована державою-агресором.

"Також масла у вогонь підливає фактично монопольне становище на ринку постачання газу спритних ділків, які незбагненним чином зосередили в своїх руках абсолютну більшість газорозподільних мереж та безперешкодно заробляють надприбутки на простих людях, переходячи всі межі зараз, коли тарифи на газ б’ють світові рекорди", — зазначив співголова групи.

Відео дня

Тарас Батенко акцентував, що в поточній ситуації держава не має права стояти осторонь та повинна вжити всіх заходів для недопущення зростання тарифів на транспортування газу. За його словами, парламент і уряд мають розглянути ініціативу регіонів щодо системних шляхів вирішення питання зловживань монополістами своїм монопольним становищем.

Читайте такожТранзит газу через Україну може впасти до нуля - "Оператор ГТС""Депутатська група "Партія "За майбутнє" закликає терміново розглянути у Верховній Раді питання наявного монопольного становища на ринку постачання газу та свавільного збільшення ділками тарифів на розподіл газу. Зокрема, вважаємо за необхідне провести перевірку приватизації облгазів; повернути незаконно приватизовані газові мережі, майно та обладнання в державну або комунальну власність; встановити економічно обґрунтовані тарифи на розподіл газу. Якщо уряд не знає, як втримати ціни на газ, ми повинні використовувати ефективні рішення, які пропонують у регіонах, зокрема, на Волині", — зазначив Тарас Батенко.

Нагадаємо, що газорозподільні компанії опублікували на своїх сайтах проєкти тарифів на 2022 рік, у яких пропонується збільшити ціни на послугу з розподілу газу від 30% до більш ніж у 4 рази. Таким чином, середній тариф на розподіл по країні може зрости з нинішніх 1,44 грн за куб. м до 4,14 за куб. м. Водночас в НКРЕКП зазначають, що обґрунтованість усіх проєктів розрахунків буде ретельно перевірена.

Минулого тижня Луцька міськрада звернулася до парламенту, уряду та НКРЕКП з вимогою не допустити зростання тарифів на розподіл природного газу, вважаючи заплановане "Волиньгазом" їх збільшення майже втричі необґрунтованим. Своєю чергою Луцький міський голова Ігор Поліщук дав протокольне доручення вивчити, за яких обставин та на яких підставах відбувалася приватизація збудованих за державні кошти та кошти громадян газових мереж. За його словами, документи про приватизацію будуть спрямовані до правоохоронних органів. Також потрібно вивчити питання підготовки позову до суду щодо реприватизації "Волиньгазу" та повернення всього його майна в державну чи комунальну власність.