Вітренко вважає, що якщо Європейська комісія обмежить зловживання "Газпрому" на ринку газу, то ціни на блакитне паливо знизяться / фото ua.depositphotos.com

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що ціни на газ для населення, які будуть встановлені після закінчення фіксованого тарифу з 1 травня 2022 року, будуть залежати від зловживань російського "Газпрому" на європейському ринку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Вітренко сказав під час прес-конференції.

Читайте такожВ Україні підвищили тарифи на розподіл газу: скільки доведеться платити з 1 січня

Відео дня

"Нова річна ціна за річним контрактом з постачання газу населенню повинна формуватися приблизно у квітні, тому що новий контракт, нові ціни за цим контрактом, мають запрацювати в травні. Ми подивимося, які будуть рівні цін тоді. Зараз досить складно спрогнозувати, яка ціна буде", - сказав він.

Вітренко зазначив, що ціни в Україні будуть залежати від дій російського "Газпрому" на ринку газу.

"Це залежить від дій Росії, яка штучно обмежує постачання газу на європейський ринок, і блокують конкурентів", - додав він.

Вітренко вважає, що якщо Європейська комісія обмежить зловживання "Газпрому" на ринку газу, то ціни на блакитне паливо знизяться.

Ціна на газ для українців:

Для побутових споживачів у нашій країні з 1 травня 2021 року по 30 Квітня 2022 року діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго "Нафтогаз" пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за кубометр на перший рік.

Ціна на газ в Європі:

  • Станом на 14 грудня 2021 року ціни на газ в Європі підвищилися до нової рекордної позначки.
  • 15 грудня спотові ціни на газ в Європі на січень перевищили 1,5 тис. доларів за тисячу кубометрів, щодня зростаючи на 7%.
  • 16 грудня 2021 року вартість газу в Європі перевищила 1700 доларів за тисячу кубометрів.
  • Станом на 20 грудня спотові ціни на газ у Європі на січень зросли до 1,9 тис. доларів за тисячу кубометрів.
  • 21 грудня 2021 року газ в Європі встановив абсолютний ціновий рекорд, перевищивши 2 тис.доларів.
  • 22 грудня 2021 року "Газпром" озвучив середню ціну експорту газу на 2022 рік.
  • Зростання ціни відбувається на тлі невиконання "Газпромом" обіцянки щодо збільшення обсягів закачуваного газу в європейські сховища і прогнозованого погіршення погодних умов в Європі найближчим часом.
  • Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України станом на 19 грудня підскочила до 55 тис.грн за тисячу кубометрів.