фото Depositphotos

Ціна газу у вересні 2020 року є вдвічі нижчою ніж ціни у вересні 2019 року.

Про це заявив Максим Рабінович, директор Газопостачальної компанії (ГПК) «Нафтогаз України», в ефірі телеканалу Україна 24.

За його словами, ціни на газ в Україні змінюються від місяця в місяць, адже формуються за ринковими принципами та залежать від світових та європейських хабів.

«Зараз йде опалювальний сезон. Це традиційно, що в опалювальний сезон ціни на блакитне паливо зростають. І традиційно в літній період вони, навпаки, падають. Буквально 2-3 місяці тому ми бачили, що це було рекордне падіння, це було за 15 років рекордне падіння у світі і в Україні в тому числі. Ціна була менше 3 гривень. Зараз іде сезонне зростання, і це природно абсолютно, тому що ціна на блакитне паливо, тобто на газ, залежить від світових та європейських хабів. Я хочу нагадати, що ця ціна в 2 рази менша, ніж у 2019 році», - зазначив він.

Максим Рабінович також звернув увагу на те, що обсяг газу в українських газосховищах допоможе нівелювати можливе зростання цін в опалюваний сезон. «Є індикатори та фактори впливу, які не дають ціні зростати більше. Це газ, який є у нас у сховищах українських, це більше ніж 25 мільярдів кубів газу. І це дає нам надію, що такого зростання не буде цього року. Тому що це дійсно позитивні фактори для впливу на ціну газу», - підкреслив він.

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення. Це означає, що держава більше не регулює ціну для споживачів, і вона залежить від ситуації на ринку. Крім того, відтепер споживач може вільно змінювати постачальника газу.