Директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн зробив заяву / фото УНІАН

Фарбування пального для потреб ЗСУ не розв'яже проблему його розкрадання, також це жодним чином не вирішить проблему якості пального.

Таку думку висловив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook, зазначивши при цьому, що проблема якості існує як для дизелю, так і для бензину.

"Проблема закупівель пального для армії складається з чотирьох аспектів: надійності постачань, ціни, крадіжок і якості. Насправді останніх два – це, як правило, один. Вкрали якісне, долили неякісного", – пояснює експерт.

Відео дня

Експерт переконаний, що втрата якості відбувається на етапі постачання зі складу до споживача, оскільки на етапі приймання пального на складі існує досить ефективний контроль якості.

На думку експерта, забарвлення пального не розв'яже проблему якості, оскільки незрозуміло, яким саме за насиченням має бути колір і як проводити оцінку його відповідності.

Куюн нагадав про ідею впровадження молекулярних маркерів, які вводяться постачальником у встановленій концентрації й потім за допомогою аналізатора на будь-якому етапі можна швидко її перевірити.

"Умови мають бути максимально чітко прописані: ти маєш поставити 1000 т дизпального до 20 квітня 2024 року по ціні – світове котирування за 1-19 квітня плюс така-то поправка. Розмір поправки – предмет торгів на тендері. Все", наголосив експерт, зазначивши, що "поки проблему лише забарвили".

Фарбування пального

11 листопада 2023 року стало відомо, що у Міноборони придумали, як захистити пальне для фронту від розкрадання. Повідомлялося, що дизель та бензин для українських військових будуть кольоровими.

Міноборони вирішило зобов’язати постачальників маркувати пальне для ЗСУ червоним та зеленим кольорами. Згідно з повідомленням оборонного відомства, у дизельне пальне буде додано фарбник яскраво червоного кольору.

"Маркування дає можливість ідентифікувати та відслідковувати пальне, яке було закуплено винятково для потреб ЗСУ, та зменшує можливість його незаконного продажу. Крім того, визначений колір унеможливить зловживання на місцях щодо змішувань пального. Якість пального для військової техніки має надважливе значення", - пояснили у Міноборони.

Вас також можуть зацікавити новини: