У пікові для енергосистеми  періоди агрегат надасть додаткові 150 МВт маневрових потужностей / фото Світлани Костенюк, управління інформації та громадських зв'язків ВП ЮУАЕС

НАЕК "Енергоатом" провела випробувальний пуск третього агрегату Ташлицької гідроакумулювальної електростанції на Южно-Українському енергокомплексі.

Як передає кореспондент УНІАН, урочистий запуск відбувся 22 грудня.

"Випробування третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС - визначна подія. За останні два роки ми прискорили наші кроки з будівництва агрегату. Сьогодні ми будемо його випробувати", - сказав керівник "Енергоатома" Петро Котін.

Відео дня

За його словами, третій гідроагрегат дуже важливий для енергосистеми та енергонезалежності України. У пікові для енергосистеми  періоди агрегат надасть додаткові 150 МВт маневрових потужностей.

Фото Світлани Костенюк, управління інформації та громадських зв'язків ВП ЮУАЕС

Після пуску третього гідроагрегату потужність Ташлицької ГАЕС у генераторному режимі сягне 480 МВт, а це майже половина потужності енергоблоку ВВЕР-1000.

Присутній на запуску міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що нові потужності Ташлицької ГАЕС виробляють дешеву та чисту енергію та є ще одним кроком до декарбонізації економіки України.

"Сьогоднішня подія без перебільшення є історичною. Адже це, по-перше, крок до енергетичної незалежності України. А ще - це крок до об'єднання енергосистеми України з енергосистемою Європи", - зазначив міністр.

В "Енергоатомі" також повідомили, що гідроагрегати Ташлицької ГАЕС запроектовані для роботи в чотирьох режимах: турбінному, насосному, а також у режимах синхронного компенсатора з насосним обертанням і синхронного компенсатора з турбінним обертанням.

У перших числах березня 2022 року заплановано підключення гідроагрегату №3 до мережі та початок його експлуатації в робочому режимі.

Уночі, використовуючи надлишкову електроенергію, гідроагрегати закачують воду у верхню водойму. Натомість у години пік вона скидається вниз, додаючи кіловатів у мережу. Таким чином, існує можливість оперативного реагування в будь-який час доби, зокрема, у разі аварії, обриву ліній електропередач.

фото
фото
фото
фото

Довідка УНІАН. Будівництво гідроагрегату №3 є продовженням розбудови Ташлицької гідро-акумулюючої електростанції, яку було спроектовано і частково збудовано у 80-ті роки з розрахунку на 10 гідроагрегатів. Гідроагрегати 1 і 2 були уведені в експлуатацію у 2006 та 2007 роках відповідно.

Ташлицька ГАЕС важлива для майбутньої інтеграції української та європейської енергосистем, оскільки в Євросоюзі приділяються особливі вимоги до наявності та швидкодії регулюючих потужностей.