Енергоатом та Bitfury Holding B.V. підписали Меморандум про співпрацю зі створення дата-центрів поблизу АЕС / УНІАН

ДП НАЕК "Енергоатом" та голландська компанія Bitfury Holding B.V. підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з метою створення дата-центрів на територіях АЕС України. Документ підписали очільник Енергоатома Петро Котін і директор Bitfury Holding B.V. Олег Блінков 13 жовтня в центральному офісі Енергоатома.

Як зазначається в Меморандумі, його метою є збереження або збільшення обсягів виробництва електроенергії атомною генерацією України та відновлення балансу виробництва/споживання електроенергії в країні. Серед передумов підписання документа сторони зазначили швидке зростання індустрії послуг центрів обробки даних як галузі, в якій знаходять своє впровадження найновіші апаратні технології та яка дозволяє консолідувати інформаційні ресурси і скоротити сукупні витрати на володіння ІТ-інфраструктурою.

В документі прогнозується, що загальне енергоспоживання проєкту може сягати 2 ГВт.

Відео дня

Коментуючи підписання Меморандуму, Петро Котін підкреслив, що співпраця між Енергоатомом та Bitfury Holding дозволить вирішити одну з найгостріших проблем галузі – обмеження видачі електроенергії з АЕС України.

"Дякую усім фахівцям Енергоатома та Bitfury Holding, які долучилися до підготовки Меморандуму та довели перший етап співробітництва між компаніями до логічного завершення. Це початок великої та складної роботи, яка дозволить вирішити низку стратегічних завдань як для Енергоатома, так і для України загалом", – наголосив керівник НАЕК.

У свою чергу Олег Блінков висловив подяку керівництву та фахівцям Енергоатома за плідну співпрацю. "Ми дуже задоволені нашою взаємодією з представниками Енергоатома, яка триває вже кілька місяців. Наразі ми поклали початок унікальному за масштабами проєкту, – підкреслив він. – У ході співробітництва ми переконалися, що Енергоатом зберіг потужний науково-технічний, проєктний та виробничий потенціал. І це дозволяє нам із впевненістю казати: ваша Компанія має все необхідне, щоб стати піонером в реалізації настільки потужних проєктів у сфері створення обчислювальних центрів".

Для Довідки: Група компаній Bitfury Group – світовий технологічний лідер, який створює продукти нового покоління. З моменту свого заснування в 2011 році Bitfury орієнтована на реалізацію проєктів у сфері штучного інтелекту, технології блокчейн, цифрових активів, технологій охолодження високопродуктивних дата-центрів та інших. Поміж інфраструктурних продуктів компанії представлені рішення для процесингу транзакцій цифрових активів, побудовані на базі обчислювальних чіпів власного дизайну, та рішення для обчислень штучного інтелекту в дата-центрах і на периферійних пристроях.

Bitfury є розробником й інтегратором програмних продуктів на базі власної блокчейн-платформи Exonum ™, аналітичної платформи Crystal ™ для різних блокчейн-мереж. Bitfury входить у рейтинги глобальних лідерів Forbes Blockchain 50 & Forbes Fintech 50, а також у лист глобальних технологічних піонерів World Economic Forum. Компанія є членом і співзасновником некомерційної організації INATBA, що працює в партнерстві з Єврокомісією над просуванням технології блокчейн в бізнес-співтоваристві та органах державного управління ЄС.