Українці незабаром можуть зіштовхнутися зі ще одним випробуванням. Річ у тім, що до усіх економічних негараздів може додатися подорожчання електричної енергії, що, зрозуміло, підвищить і так високу інфляцію в країні.

Одразу варто зазначити, що мова не йде про підняття тарифів для населення, яке відобразиться в платіжках, адже в Україні діє мораторій на такі зміни у часи війни. Мова йде про вартість електричної енергії, яку сплачує бізнес та підприємства.

Для порівняння, більша частина населення платить 1,44 гривень за кіловат-годину, а от підприємства сплачують за електроенергію значно більше – п’ять-шість гривень за кіловат-годину.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, незабаром має затвердити нові тарифи на диспетчеризацію та передачу електричної енергії для державної компанії "Укренерго" на 2023 рік, які є складовою частиною платіжки за електрику для бізнесу.

"Укренерго" - це оператор національної системи, відповідальний за передачу електроенергії магістральними електромережами: тобто від об’єктів генерації до розподільчих мереж обленерго.

Саме об’єкти "Укренерго" наразі намагаються встояти під підступними ударами російських ракет та дронів, а герої енергетики раз за разом титанічними зусиллями у будь яку погоду, вдень та вночі повертають світло в наші оселі.

Перегляд тарифу "Укренерго" є щорічною процедурою. Зазвичай вона проходить так: компанія пропонує регулятору досить суттєво підняти тариф, інколи навіть у декілька разів, після цього документ проходить кілька стадій обговорення. Але фінальні розцінки компанії зазвичай затверджуються на значно скромнішому рівні.

На цей раз пропонується підвищити тариф на передачу електроенергії з 345,6 до 522,5 гривень за мегават годину. Водночас тариф на диспетчеризацію компанії має зрости з 62,1 до 283,2 гривень за мегават-годину.

Крім того, згідно із опублікованим проектом постанови, тарифи на розподіл електричної енергії для операторів системи розподілу, тобто обленерго в середньому можуть зрости на пятьдесят відсотків.

Пропозиції регулятора викликали в суспільстві та бізнесовому середовищі суттєвий резонанс, тож його остаточне затвердження НКРЕКП поки відклав.

Проти підвищення тарифів активно виступили представники металургійної та хімічної галузей, оскільки це створює додаткове навантаження на підприємства, що може призвести до їхньої повної зупинки. Проте, не підтримувати тарифами наших енергетиків взагалі, зважаючи на регулярність обстрілів наших енергетичних об’єктів, регулятор вважає неправильним.

Серед основних причин зростання тарифів "Укренерго" назвала руйнування енергетичної інфраструктури України через російські обстріли, через що суттєво зростає фізичний обсяг робіт та їхня вартість, відбувається зростання витрат на сировину, паливо та матеріали, збільшення видатків на капітальні інвестиції та оплату праці.

Наразі немає офіційної інформації, скільки криваві варвари змогли зруйнувати енергооб’єктів, але на середину листопада збитки "Укренерго" оцінювались у сімдесят мільярдів гривень. Можна допустити, що зараз вони стали вдвічі більшими. Тож запит на підвищення тарифу виглядає досить логічним.

З іншого боку, якщо подивитись на те, як відчайдушно намагається втриматись на плаву український бізнес, вітчизняні підприємства, то будь яке дорожчання ресурсів, що збільшує собівартість товару, створює економічні проблеми і точно не додає оптимізму споживачам.

Проте, не будемо занадто згущувати фарби. Тарифи "Укренерго" складають у середньому близько десяти відсотків від вартості електроенергії для бізнесу. Крім того, нещодавно регулятор опублікував проект постанови, в якому пропонується підвищити нинішні розцінки компанії не у двічі, а всього на сорок відсотків.

У підсумку, платіжка за електроенергію не має стати значним тягарем для підприємств.

Проте не виключено, що продукти харчування, їжа в кафе, транспорт та різні послуги все ж зростуть в ціні, бо підприємці витратились на закупівлю генераторів за космічними цінами, ще і дороге пальне для них потрібно купляти.

Багато, хто звернув увагу, що деякі кав’ярні у час, коли готують каву від генератора, одразу почали додавати до кожного напою 7-10 гривень.

Найближчим часом Нацкомісія має затвердити нові тарифи на диспетчеризацію та передачу електроенергії "Укренерго". Нові розцінки отримають і обленерго. І цього не варто боятись: це означає, що національний енергетичний ринок живий і функціонує за своїми правилами.

Влада має допомогти енергетичним підприємствам оперативно відновлювати зруйновану інфраструктуру, в тому числі, за кошти і при допомозі міжнародних партнерів, бо збіднілі українські споживачі не зможуть зараз перекрити десятки мільярдів гривень збитків від ударів кривавих рашистів.

Нам усім варто набратися терпіння і гідно переносити тимчасові відключення електроенергії, бо наші енергетики дійсно докладають надзусилля, працюють цілодобово на морозі, щоб відремонтувати мережі після атак варварів XXI століття.

Україна неодмінно витримає це іспит і стане в результаті лише сильнішою, національна енергетична система стане гнучкою та пристосованою до будь яких випробувань, а всі ми здобудемо неоціненний досвід виживання в екстремальних умовах. Буде що розказати дітям та онукам.

Ганна Бредіхіна