Ілюстрація REUTERS

Судно «Академік Черський», що належить «Газпрому», який міністр енергетики РФ Олександр Новак називав основним претендентом на добудову газопроводу «Північний потік-2», знову змінило курс — пунктом його призначення тепер вказаний далекосхідний порт Находка, куди воно може прибути 1 липня.

Читайте такожМеркель заявила, що "Північний потік-2" потрібно довести до кінця

Про це свідчать дані моніторингового сайту Vesselfinder. Зараз судно знаходиться в протоці Ла-Манш, пише kommersant.

Відео дня

Трубоукладач «Академік Черський» покинув Находку 9 лютого. Судно досягло берегів Мозамбіку, обігнуло Африку і прибуло на Канарські острови. Далі його маршрут був прокладений до єгипетського Порт-Саїда, куди воно повинно було прийти 30 квітня. Однак «Академік Черський» так і не пройшов Гібралтарську протоку, а попрямував на північ Атлантики, взявши курс на Абердіна у Великобританії. Очікувалося, що судно прийде туди до 1 травня.

В кінці 2019 року через санкції США швейцарська Allseas Group SA призупинила роботи з будівництва «Північного потоку-2» і вивела з Балтійського моря свої судна-трубоукладачі. Міністр енергетики Олександр Новак заявив, що Росія зможе самостійно добудувати газопровід. Зараз він побудований на 93%.