Ілюстрація REUTERS

Про це повідомляє РБК з посиланням на квартальний звіт монополії.

Єдине судно, здатне добудувати «Північний потік-2»

«Академік Черський» — єдиний в Росії трубоукладач, що має сучасну систему динамічного (без'якірного) позиціювання. У грудні 2019 року міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що це судно здатне добудувати «Північний потік-2». Воно продовжує стояти в німецькому порту Мукран, на базі логістичної Nord Stream 2.

До початку 2020 року «Академік Черський» числився в складі ТОВ «Газпром флот». На початку червня повідомлялося, що судно знаходиться у власності АКЦІОНЕРНОГО товариства Самарський теплоенергетичний майновий фонд (СТМФ). Цей фонд у кінці березня 2020 року змінив «прописку» з Самари на Санкт-Петербург. Інших судів у власності СТМФ не значиться.

Відео дня

За станом на 31 березня СТМФ входив у групу «Газпрому», випливало зі списку афілійованих осіб монополії. У новому списку за станом на 30 червня його вже немає. При цьому, за даними російських реєстрів на 28 липня, СТМФ все ще чинне юридична особа і не змінював назви. Це означає, що у другому кварталі фонд змінив власника (після чого змінив гендиректора: ним став Олександр Смелков замість Андрія Тимофєєва), пише видання.

Також є ймовірність, що компанія скористалася правом не розкривати частину даних на підставі санкційного ризику. Таке право дано постановою російського уряду від 4 квітня 2019 року.

СТМФ вважається непублічним акціонерним товариством і тому не зобов'язаний розкривати поточних учасників.

Хронологія подій

  • Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Будівництво газопроводу повинно було завершитися до кінця 2019 року. Довжина трубопроводу складе 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд.
  • 19 вересня 2018 року президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп назвав проект газопроводу з Росії до Німеччини "Північний потік-2" "абсурдним" і "неадекватним".
  • Україна виступала проти будівництва газопроводу і турбувалася з приводу можливої втрати статусу головного транзитної держави для російського газу в ЄС. Також противниками "Північного потоку-2" були США, Польща і країни Балтії.
  • У червні 2020 року США запропонували розширити санкції проти «Північного потоку-2».