"Північний потік-2" загрожує безпеці й України, й Словаччини / REUTERS

Україна і Словаччина мають спільне бачення з приводу енергетичної безпеки Європи і загроз, які представляє проект "Північний потік-2".

Читайте такожПомпео заявив, що США створюють коаліцію для боротьби з "Північним потоком-2"

Як передавати прес-служба офісу президента, про це глава держави Володимир Зеленський сказав журналістам після зустрічі з президентом Словацької Республіки Зузаною Чапутовою в Братиславі.

Відео дня

"Приємно, що у нас спільне бачення з приводу енергетичної безпеки Європи і згода в тому, що такі проекти, як "Північний потік-2", несуть серйозні майбутні ризики для ЄС і його єдності", - зазначив він.

Президент також підкреслив, що Україна дякує Словаччині за ключову роль у забезпеченні реверсних поставок газу в нашу країну.

Що цьому передувало

  • 16 липня в США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проекті з будівництва газопроводу"Північний потік-2".
  • Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує ввести санкції проти компаній-інвесторів "Північного потоку-2".
  • МЗС України вітав готовність США ввести санкції проти компаній-інвесторів, які допомагають завершити будівництво "Північного потоку-2".
  • Проектом передбачені будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже існуючим "Північним потоком-1". Але через санкції, які в кінці 2019 року схвалив Конгрес США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу "Північний потік-2", не змогли його добудувати.
  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper та Wintershall.