МЕА прогнозує падіння світового попиту на нафту / REUTERS

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у четвер знизило прогноз попиту на нафту на 2020 рік, попередивши, що скорочення авіаперевезень через пандемію коронавірусу призведе до зниження глобального попиту на нафту цього року на 8,1 мільйона барелів на добу.

Читайте такожНайбільші нафтогазові компанії світу фіксують збитки через карантин

Про це повідомляє Reuters.

Відео дня

Агентство, що базується в Парижі, знизило прогноз на 2020 рік на 140 тисяч барелів на добу до 91,9 мільйона барелів на добу. МЕА погіршило прогноз попиту вперше за кілька місяців.

"Попит на авіапаливо залишається основним джерелом слабкості", - йдеться в щомісячній доповіді МЕА.

"У квітні кілометраж авіації скоротився майже на 80% в порівнянні з минулим роком, а в липні дефіцит все ще становив 67% ... Сектора повітряних і автомобільних перевезень, обидва - найважливіші компоненти споживання нафти, продовжують зазнавати труднощів".

Коментар МЕА

На думку агентства, хоча в червні пропозиція перевищила попит, невизначеність щодо майбутнього попиту поряд зі збільшенням видобутку провідними виробниками означає, що відновлення балансу на нафтових ринках буде "крихким".

Падіння цін на нафту

  • 20 квітня, ввечері ціна американської нафти марки WTI впала на сотні відсотків до найнижчої ціни за всю історію. WTI впала до від'ємного значення в -38,40 долара за барель.
  • До цього, в березні ціни на нафту почали падати на тлі зростання кількості нових випадків зараження COVID-19 в низці країн і побоювань щодо другої хвилі хвороби, а також на тлі збільшення запасів нафти в США.