У листопаді газ для населення подорожчає майже на чверть / фото УНІАН

Газопостачальні компанії в рамках конкурентного ринку природного газу пропонують населенню в листопаді купувати газ за ціною від 6,33 до 8,96 гривні за кубометр, при цьому мінімальна ціна газу на 34,6% більше, ніж місяцем раніше, а максимальна на 31,7%.

Читайте такожВ Україні на третину подорожчав газ для населення

Про це свідчать дані Асоціації постачальників енергоресурсів, передані УНІАН.

Відео дня

При цьому середня вартість газу в Україні для населення в листопаді у порівнянні з жовтнем зросла на 24%, з 5,77 гривні до 7,16 гривні за кубометр.

Відзначається, що в листопаді найменшу ціну своїм споживачам запропонувала компанія "газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка забезпечує газом близько 2% споживачів, - 6,33 гривні за кубометр, підвищивши ціну на газ на 34,6%.

Далі зі схожою ціновою пропозицією від 6,5 до 6,8 гривні за кубометр йдуть енергетичні компанії MEGAWATT, "Теплобуд" і TAS Energy, що входить до фінансово-промислової групи TAS Group.

Постачальник останньої надії компанія "Нафтогаз України" підвищила на листопад ціну на блакитне паливо на 26% - з 5,49 гривні до 6,91 гривні за кубометр.

Регіональні газопостачальні компанії (газзбути), які обслуговують дві третини побутових споживачів, у листопаді пропонують громадянам купити газ за ціною від 7,2 гривні за кубометр до 8,96 гривні за кубометр залежно від регіону. Таким чином, мінімальна вартість блакитного палива у газзбутів зросла на 34%, а максимальна - на 30%.

Найвищу ціну за газ отримають споживачі "Запоріжгаз збут", які куплять у листопаді газ по 8,96 гривні за кубометр.

Що цьому передувало

  • У жовтні для побутових споживачів ціни на блакитне паливо коливалися від 4,7 до 6,8 гривні за кубометр.
  • З 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно обирати собі постачальника газу.
  • Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСО) держкомпанії НАК "Нафтогаз України" для населення, але теплокомуненерго продовжать отримувати газ за регульованою "Нафтогазом" ціною.
  • Загалом на 30 вересня в Україні 41 газопостачальна компанія, яка готова поставляти блакитне паливо побутовим споживачам.