Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), перенесла розгляд питання про підвищення в 4 рази тарифу на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго", до 596,48 гривні за МВт-год.

Читайте такожЕксперт назвавши "розводом лохів" реформу ринку енергетики в Україні

Відповідне рішення регулятор ухвалив на сьогоднішньому засіданні після консультацій з учасниками ринку.

Відео дня

"Ми прислухалися до пропозиції Віталія Бутенко з ДТЕК щодо того, щоб дати можливість надати нам конкретні пропозиції, що ми могли б зробити з цього питання, тому переносимо питання на завтра на вечір. Чекаємо пропозицій, всіх учасників закликаємо до дискусії", - сказав голова комісії Валерій Тарасюк.

Бутенко своєю чергою запропонував, що "перш ніж шокувати всю країну про те, що давайте піднімемо тариф у 4 рази, варто подивитися на цілий портфель рішень". І як про останньою мірою, але тільки після консультацій з промисловістю, говорити про перегляд тарифу "Укренерго".

Голова асоціації "Укрметалургпром" Олександр Каленков сказав, що в результаті підняття тарифу на передачу "Укренерго" в 4 рази вся промисловість за рік заплатить 27 мільярдів гривень, а металургія - 15 мільярдів гривень.

В. о. голови "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначив, що лише третина підвищення, яке пропонується, прямо пов'язане з необхідністю отримати додаткові кошти для покриття зобов'язань перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії.

"Решта коштів пов'язана з тим, що необхідно погасити частину боргів перед "Гарантованим покупцем" за перше півріччя 2020 року до кінця року. Частина підвищення пов'язана з дефіцитом Гарпока ("Гарантованого покупця" - УНІАН) внаслідок виконання ПСО по населенню. Гарпок не в змозі продати її на вільному ринку, щоб розрахуватися з "Енергоатомом" і "Укргідроенерго", - сказав Кудрицький.

Голова комісії Валерій Тарасюк зазначив, що для покриття витрат, передбачених тарифом "Укренерго" для виплат "зеленої" та атомної генерації, є тільки два джерела.

"Є лише два джерела - це промисловість (економіка країни) і населення... Більше у нас немає джерел", - сказав Тарасюк.

Як повідомляв УНІАН, НКРЭКУ запропонувала в 4 рази підвищити тарифи на передачу електричної енергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго", згідно з проектом рішення НКРЕКП, тариф на передачу електроенергії "Укренерго" з 1 серпня 2020 року повинен збільшитися з 155,4 гривні (без ПДВ) за МВт-год до 596,48 гривні за МВт-год (без ПДВ).

Також НКРЕКП має намір підвищити тариф на послуги диспетчерського (оперативно-технічного) управління держкомпанії з 10,23 гривні за МВт-год (без ПДВ) до 41,64 гривні за МВт-год (без ПДВ).