Україна може допомогти ЄС підвищити свою незалежність від газу Росії / фото УНІАН

Більше 50 європейських компаній не зможуть експортувати газ в Україну в піковий час сезону накопичення запасів, якщо український і словацький оператори газотранспортних систем не зможуть знайти рішення для альтернативного маршруту поставок під час незапланованого перекриття трубопроводу цього літа.

Український оператор у вівторок увечері оголосив, що потік через українсько-словацький прикордонний пункт в селі Будінце буде зупинений з 11 серпня до 1 жовтня через ремонтні роботи на сполучній ланці, - пише Atlantic Council.  Оскільки сезон запасів у розпалі, "Оператор ГТС України" запропонував два рішення словацьким колегам з компанії Eustream.

Читайте такожBloomberg: Україна отримує несподівану вигоду від перенасичення ринку газу в Європі

Відео дня

Одне з них полягає в об'єднанні прикордонних пунктів Будінце і Вельке Капушани, які слугують двома фізичними сполучними вузлами між системами Словаччини й України, у юридично один пункт. Таким чином, компанії, які забронювали експортні можливості через Будінце, змогли продовжити транспортувати газ на українську територію через Вельке Капушани. Інший вихід пропонує не об'єднувати пункти, але дозволити компаніям, які замовили транзит через Будінце, використати сполучення у Вельке Капушани без додаткових витрат на період проведення ремонту.

Обидва варіанти дозволять компаніям продовжувати перекачувати газ в Україну без перебоїв. Однак, якщо жодних домовленостей не буде, вони постануть перед проблемою надлишку в розмірі 3-4 мільярдів кубометрів, що буде мати серйозні наслідки не лише для європейського газового ринку, а й для поставок зрідженого газу США. Тому що ці додаткові об'єми погіршать й без того тяжку ситуацію, пов'язану з падінням попиту й європейським перенасиченням. США, які вже скасували близько 50 суден з поставками для Європи в серпні, будуть змушені піти на додаткові скасування в кінці літа, а також у вересні.

Eustream ще не зробила офіційну заяву. Однак, джерела, наближені до словацької компанії, повідомили, що вона не хоче об'єднувати два прикордонні пункти. Тому що транзитні об'єми, доступні в пункті Буденіце, тверді, що означає, що бронювання компаній не можуть бути порушені. В цей час, об'єми у Вельке Капушани переривчасті й залежать від реальних об'ємів експорту газу з Росії через Україну на територію Словаччини. Учасники ринку кажуть, що існує гостра потреба в тому, щоб переконати Братиславу застосувати правила ЄС до українського кордону, щоб уникнути проблем, заручниками яких може стати весь європейський газовий ринок.

Читайте такожІсторичне падіння нафтових цін триває

З практичної точки зору, застосування регуляцій ЄС щодо мереж зобов'яже Словаччину максимізувати можливості й запропонувати їх на відкритих аукціонних платформах, як це відбувається між країнами-учасницями. Зараз Братислава пропонує щоденні й місячні об'єми України за принципом "хто перший, того першого обслуговують". Історично так склалося, що Вельке Капушани використовуються лише для транзиту російського газу через Україну в Словаччину, в той час як пункт в Будінце був відкритий лише 5 років тому для фізичного імпорту зі Словаччини в Україну.

Після того, як 10-річна російсько-українська угода про транзит втратила свою силу в кінці 2019 року, "Оператор ГТС України" отримав можливість самостійно керувати можливостями експорту й імпорту на європейських прикордонних пунктах з Угорщиною, Польщею й Словаччиною. Українська компанія успішно створила в фактичні точки сполучення з Угорщиною й Польщею і сподівається домовитися про те ж саме, зі Словаччиною.

Однак, досі добитися цього їй не вдалося, тому що словацька сторона наполягає на недоцільності застосування правил ЄС на українському кордоні, оскільки Україна не має членства в союзі. Брюссель, здається, зайняв схожу позицію, стверджуючи, що з огляду на чинне законодавство національні регулятори повинні вирішувати, застосовувати їм правила ЄС чи ні на кордоні з країнами за межами союзу.

Читайте такожТранзит газу через Україну скоротився майже на 50%

Однак, у випадку України це потрібно зробити з двох важливих причин. По-перше, вона лишається важливою транзитною країною для експорту газу в Європу після підписання угоди з Росією на п'ять років. По-друге, Україна стає європейським вузлом зберігання газу. З минулого року кількість іноземних компаній, які закачують своє паливо в українські сховища, зросла з 7 до 54. Якщо в 2019-му іноземні компанії зберігали в Україні 47 мільйонів кубометрів газу, то зараз цей об'єм зріс до 2,8 мільярда кубометрів, на що вказують останні цифри "Укртрансгазу". Для європейських компаній доступ українських ємностей став порятунком в часи обвалу попиту й перенасичення цього року.

Більше того, завдяки вільному місцю в Україні компанії з Європи можуть прийняти більше зрідженого газу зі США, що допоможе континенту вирватися з мертвої хватки Росії. Саме тому ЄС повинен визнати важливість України й зобов'язати всі країни-учасниці, які з нею межують, застосовувати відповідні правила союзу на її кордоні. Зважаючи на інтереси США в Європі, тверда підтримка Вашингтона в цьому теж була б логічною.