Українцям обіцяють не піднімати тарифи на опалення / фото УНІАН

Тарифи на тепло не підвищуватимуться місцевою владою завдяки "завчасній політиці", яку проводила Україна.

Про це заявила радник голови "Нафтогазу", екс-нардеп Світлана Заліщук в ефірі 24 каналу. Також вона спрогнозувала, що українцям не слід очікувати нових "газових криз" майбутньої зими.

"Математика наступна - Україна закачувала в підземні газосховища газ весну і все літо. Зараз у нас є приблизно 19 мільярдів кубометрів газу, які нам дають впевненість прожити цю зиму", – пояснила Заліщук. і уточнила, що "Нафтогаз" закачав на 2 мільярди кубометра газу більше, ніж доручав Кабмін.

Відео дня

"Саме ця завчасна політика закачування газу до зростання відповідних цін дає можливість продавати газ населенню за відповідними цінами", - заявила вона.

Читайте такожВ Україні змінили комунальні тарифи: скільки та за що платитимемо

Тарифи на опалення в Україні - що відомо

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого уряд домовився з органами місцевої влади про те, що тарифи на тепло і гарячу воду не будуть підвищуватися в минулому опалювальному сезоні.

Тим меморандумом було передбачено, що теплопостачальні підприємства гарантовано отримають газ для виробництва тепла і постачання його в будинки громадян протягом усього опалювального періоду 2020-2021 років. Для цих підприємств були передбачені відстрочки оплати за газ і компенсація різниці між ринковою ціною на газ і ціною, врахованою в тарифах за тепло. Уряд також гарантував, що фінансування компенсацій для підприємства ТКЕ не переводитися на органи місцевого самоврядування.

10 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін не бачить підстав для підвищення тарифів на тепло і гарячу воду у цьому опалювальному сезоні і запевнив у готовності уряду "підставити плече".

24 вересня Шмигаль заявив, що Кабмін планує виділити з держбюджету підприємствам теплокомуненерго більш ніж 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах.

З 1 жовтня 2021 року в Україні тарифи на опалення мали зрости до 40%, залежно від населеного пункту. Середньозважена вартість 1 гігакалорії тепла буде на рівні 2151,77-2433,90 грн/м кв.