Заступник Голови ВП Ростислав Шурма розповів , як Україні вдалося уникнути енергетичної кризи / фото УНІАН / Інна Соколовська

Заступник глави офісу президента Ростислав Шурма, який відповідає за розвиток економіки, впевнений, що Україна змогла стабілізувати ситуацію на енергетичному ринку незважаючи на складну ситуацію в світі і політичний тиск з боку певних сил всередині країни.

Про це він заявив в інтерв'ю Forbes

"У світі ситуація непроста. Всі бачать рівень цін на природний газ в Європі. Навіть найрозвиненіші країни зіткнулися з перебоями в електропостачанні, колосальним зростанням тарифів на енергетичні ресурси для промисловості і населення. Зупиняються цілі індустрії. Ми змогли стабілізувати ситуацію, попри те, що певні політичні сили говорили, що скоро настане колапс і не буде ні світла, ні тепла. Ми розуміємо, як пройти цю зиму, попри те, що у нас поки ще дуже низький запас вугілля на складах і є агресивні дії з боку країни-агресора з блокування доставки вугілля залізничним транспортом", - зазначив Шурма. 

Відео дня

За його словами, завдання держави - не самостійно закуповувати це вугілля, а створити умови і стимули для приватних і державних компаній закуповувати це вугілля на ринкових засадах. І втручатися тільки в тому випадку, якщо виникає ризик енергетичної безпеки країни.

Крім того, зазначив заступник Голови ВП, одним з перспективних напрямків є "зелена" енергетика.

"У світі відбувається велика зелена трансформація. 70% всіх інвестицій в енергетику в світі - це інвестиції в зелену енергію. Ми не можемо бути винятком. Необхідно замістити брудну вугільну генерацію поновлюваними джерелами енергії. Другий компонент генерації - розвиток атомної енергетики. Наші цілі на найближчі сім років - збільшити атомні потужності на три енергоблоки", - додав він. 

"Завдання держави - створити зрозумілі правила гри для того, щоб сотні інвесторів зайшли і будували нові потужності в Україні. Як в генерації, так і в споживанні. Ніякі податкові преференції для цієї галузі не потрібні", - зазначив чиновник. 

За словами Шурми, пріоритетом є також зниження енергоємності економіки.

"Енергоємність нашої економіки в три рази вище, ніж будь-якої розвиненої країни. Тому ми і запускаємо "велику термомодернізацію" і будемо починати Планове заміщення споживання дефіцитного газу на електроенергію, яку ми можемо виробляти без імпортного ресурсу. Наша мета - термомодернізувати кожен будинок. На підконтрольній території України понад 180 000 багатоповерхових будинків. Перші 20 000 неефективних будинків дадуть найбільший ефект. З них ми і почнемо. Завдання: вийти на темп до 20 000 багатоповерхівок на рік. За 2022 рік ми хочемо модернізувати 5000 будинків і поступово збільшувати цифру. Це програма на 7-10 років", - підкреслив Шурма. 

За його словами, крім вирішення основного завдання: скорочення споживання природного газу, отримання енергетичної незалежності і поліпшення торгового балансу, в ОП хочуть створити додаткові робочі місця, збільшити місцеве виробництво матеріалів на зразок утеплювачів, електрокотлів, індивідуальних теплових пунктів, оздоблювальних матеріалів, вікон.

"Жоден виробник, який може інвестувати в будівництво фабрики або заводу, не буде робити це заради програми на один рік. Вони повинні бачити, що це довгострокова і прогнозована програма. І ми це зробимо, давши зрозуміти, що потрібно збільшити і навчити штат монтажників, наприклад, з 200 до 3000; що потрібно побудувати ще, наприклад, сім заводів", - сказав Шурма.