За словами Шмигаля, зниження споживання газу має відбутися за рахунок енергомодернізації житлового фонду та промисловості / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна може знизити споживання газу на 30-40% і навіть стати експортером блакитного палива.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час гала-івенту НВ "Україна та світ попереду 2022".

Читайте такожЦіна на газ в Європі перевищила $1,7 тисячі на тлі заяв по "Північному потоку-2"

Відео дня

За словами Шмигаля, зниження споживання газу має відбутися шляхом енергомодернізації житлового фонду та промисловості.

"Це великий обсяг, тому що з обсягу газу, споживаного Україною, фактично більше ніж 50% - це імпортний газ. 40% економії шляхом зменшення споживання плюс збільшення видобутку на 10%, і ми виходимо в нуль. Більш того, ми можемо бути країною-експортером", – заявив прем'єр.

Ціна на газ:

  • Ціни на газ в Україні корелюють з цінами на європейських хабах, оскільки наша країна - інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року та імпортує з Європи близько 30% від загального обсягу споживання блакитного палива.
  • 5 жовтня ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тис.дол. за тисячу кубів, що стало абсолютним рекордом. Після чого стали потроху знижуватися на тлі політичних заяв.
  • Станом на 14 грудня 2021 року ціни на газ в Європі підвищилися до нової рекордної позначки.
  • 15 грудня спотові ціни на газ в Європі на січень перевищили 1,5 тис. доларів за тисячу кубометрів, щодня зростаючи на 7%.
  • 16 грудня 2021 року вартість газу у Європі перевищила 1700 доларів за тисячу кубометрів. Стрибок цін стався на тлі заяви нового міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок про затримки сертифікації газопроводу "Північний потік-2".