Галущенко зазначив, що Україна має потужний кадровий потенціал для розвитку атомної енергетики / фото УНІАН Олександр Кузьмін

Україна може зіграти ключову роль у розвитку технології малих модульних реактор у світі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час Міжнародної конференції "Атомні можливості для розвитку України".

Читайте такожВ Україні будуть побудовані два атомних енергоблоки за новою американською технологією

Відео дня

"Ми змінили ставлення до атомної генерації, держава вважає атомну енергетику основою енергетики країни. Енергетична криза, яка зараз відбувається в Європі й у світі, підштовхує до розуміння, що саме атомна енергетика – це наше декарбонізоване майбутнє. Це майбутнє з точки зору стабільності, надійності, безпеки та нових можливостей, зокрема, розвитку малих модульних реакторів", – підкреслив Галущенко.

Він нагадав, що НАЕК "Енергоатом" і американська компанія NuScale у вересні підписали меморандум з вивчення можливості будівництва малих модульних реакторів в Україні.

"Кращі компанії світу сьогодні працюють над розробкою малих модульних реакторів. Дуже приємно, що Україна може зіграти ключову роль у розвитку цих технологій", - зазначив міністр.

Галущенко зазначив, що Україна має дуже потужний кадровий потенціал для розвитку атомної енергетики.

НАЕК "Енергоатом" та нові енергоблоки:

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України.

В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.

22 Листопада 2021 року НАЕК "Енергоатом" і американська компанія Westinghouse підписали меморандум про початок будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

При будівництві буде застосована нова американська технологія АР1000.