У четвер, 24 лютого, енергетика України стане на широкий крок ближче до реальної незалежності. Наша країна протестує свою готовність бути частиною Європи та на час від'єднається від енергосистем Росії, яка воює проти нас, та її напарниці – Білорусі.

Три доби наша енергомережа буде працювати в абсолютному новому для себе ізольованому режимі, а потім знову на час повинна повернутися до колишнього стану. Остаточно отримати "енергетичний безвіз" Україна зможе у 2023 році після проходження тестів.

Проте, історично важливі зміни настають вже зараз.

Відео дня

Перший етап випробування на міцність енергосистеми України буде проведено з 24 по 26 лютого. До цього часу дві нині працюючі енергетичні зони – острів Бурштинської ТЕС і Об'єднана енергосистема країни – будуть з'єднані для синхронної роботи. Також в єдиному блоці регулювання з Україною буде знаходиться Молдова, яка разом з нами обрала європейський вектор розвитку.

Якщо результати тестової роботи в ізольованому режимі виявляться позитивними, наступного року Україна назавжди приєднається до енергосистеми Європи

На другому етапі аналогічне тестування буде проведено влітку 2022 року.

Якщо результати тестової роботи в ізольованому режимі виявляться позитивними, наступного року Україна назавжди приєднається до енергосистеми Європи, відмовившись від співпраці з країнами колишнього СНД, якими нині правлять збожеволілі криваві диктатори.

Тестова ізоляція має свої ризики: скептики подейкують, що Росія, а слідом і Білорусь можуть відмовитися назад приєднувати до себе українські енергетичні мережі після триденної тестової роботи.

Наскільки болючою може бути ця втрата?

Готуючись до такого можливого сценарію, уряд дав розпорядження вже зараз збільшувати обсяги закупівлі газу, щоб компенсувати можливу нестачу потужностей.

Вже близько півроку Україна не імпортує електрику з Росії, мережі обмінюються виключно технічними перетоками. З Білорусі щодоби надходить близько 500 мегават-годин. Таким чином, обсяг споживання електрики з цих двох країн мізерний – близько двох відсотків від нашого загального споживання.

Навіть природа бажає Україні незалежності: аномально тепла зима зіграла велику роль у штатному проходженні опалювального сезону

Українська енергосистема абсолютно спокійно зможе сама забезпечити себе ресурсом у разі, якщо росіяни та білоруси захочуть вчергове "підкласти свиню" та відмовляться знову з'єднуватися.

Навіть природа бажає Україні незалежності: аномально тепла зима зіграла велику роль у штатному проходженні опалювального сезону, адже це дозволило нашій країні заощадити на закупівлі газу кілька мільярдів доларів.

Залишитися без імпорту електрики нам вже не страшно, адже в системі спостерігається профіцит генерації через гарну погоду. І в найближчі тижні сонця буде ще більше! Це дозволяє з високою часткою ймовірності прогнозувати, що українським споживачам не загрожують масові відключення.

Такий поворот подій навпаки буде нашій багатостраждальній країні тільки на руку. Це стане серйозним аргументом перед Європейським енергетичним співтовариством на користь того, що українську енергосистему потрібно з'єднати з європейською, як можна швидше.

А значить, історична подія по синхронізації з Європою цілком можна прискорити, і статися це може вже восени цього року.

З технічної та регуляторної точки зору Україна вже зараз на 90 відсотків готова інтегруватися з Європою. Залишилося виконати деякі рекомендації європейських сусідів.

Енергетики вважають, що Росія в першу чергу зацікавлена в тому, щоб наша країна якомога довше залишалася скута "братніми" енергетичними кайданами. Тому в звичному для себе стилі гібридної війни, продовжує нашіптувати європейцям, щоб ті не поспішали з'єднуватися з енергетикою України.

Агресивні сусіди нехай і далі продовжують думати, що без їхніх енергоресурсів українці не виживуть...

Для нашої країни робота в ізольованій від Росії та Білорусі режимі важливе випробування, які ми зобов'язані пройти з честю.

На тлі почастішали цифрових атак на критичні значущі об'єкти, важливо посилити заходи кібер захисту енергетичної інфраструктури, щоб ніхто і ніщо не завадило Україні зробити цей серйозний крок до синхронізації з Європою.

Агресивні сусіди нехай і далі продовжують думати, що без їхніх енергоресурсів українці не виживуть, а ми тим часом відкриватимемо для своєї економіки нові європейські перспективи.

Ганна Бредіхіна