Уряд провалив програму з накопичення вугілля / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

З початку листопада Міненерго планує почати імпорт електроенергії з Білорусі і таким чином вирішити "енергетичну кризу", в якій опинилась Україна наприкінці вересня – початку жовтня.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на джерела в міністерстві.

За даними джерела, планують задіяти мінімум половину ліній електропередач, що з’єднують обидві країни, потужністю 900 МВт.  

Відео дня

Поставки покликані допомогти Україні вийти з енергетичної кризи, в якій країна опиниться в кінці жовтня – на початку листопада, коли очікується внутрішнє зростання попиту на електроенергію.

Читайте такожОзвучено нову ціну на електроенергію для населення: скільки платитимемо з 1 жовтняЗадовольнити його за рахунок внутрішніх виробників енергії країна не здатна через провалену програму з накопичення вугілля, поінформував співрозмовник.

Якщо Білорусь відмовить у транспортуванні електроенергії з політичних причин, Україна "з високим ступенем ймовірності буде змушена почати штучне обмеження внутрішнього споживання".

Першими, кому запропонують добровільно скоротити обсяги споживання електроенергії на 10-20%, будуть промислові споживачі, інакше це зроблять у примусовому порядку.

ОНОВЛЕНО. У прес-службі Міністерства заперечили інформацію про можливий імпорт з Білорусі. Далі пряма мова:

"Для планового проходження опалювального сезону в Міненерго питання комерційного імпорту з Росії та Білорусі не розглядається.

Міненерго зверталось до НКРЕКП з пропозицією заборони імпорту з Росії та Білорусі. 

Щодо стану накопичення вугілля, то збільшений майже у 2 рази в серпні графік накопичення передбачає можливість сталого проходження ОЗП у самих критичних умовах. Фінансову можливість генерації для закупівлі вугілля стабілізовано. Що було зроблено, зокрема, для збільшення імпорту вугілля. 

Питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії не стоять на порядку денному".

Тарифи на електроенергію

В Україні з 1 жовтня почали діяти нові тарифи на електроенергію для побутових споживачів. 

Для українців, які споживають до 250 кВт-год на місяць, тариф становить 1,44 грн за кВт-год, за даними Міністерства енергетики, таких споживачів в нашій країні більшість – 80%.

Водночас для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год на місяць, ціна залишається незмінною – 1,68 грн за кВт-год за всю спожиту електрику.

Заборона на імпорт електроенергії

Наприкінці травня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заборонила імпорт в Україну російської та білоруської електроенергії до 1 жовтня 2021 року.

У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.