Ілюстрація REUTERS

«Західна нафтогазова компанія» (ЗНГК) і «Євростандарт» в кінці квітня відновили імпортні поставки автомобільних бензинів з Росії.

Читайте такожІсторичне падіння цін на нафту: як вплине дешеве "чорне золото" на світ і Україну

Про це enkorr повідомили в «Консалтинговій групі А-95» з посиланням на дані власного дослідження.

Відео дня

Бензин марки А-92 надійшов в Україну залізницею з Московського НПЗ компанії «Газпром нафта». В кінці квітня – початку травня ЗНГК оформила імпорт близько 400 т бензину, «Євростандарт» — 115 тонн.

В «А-95» додали, що 4 травня ЗНГК почала пропонувати А-92 Московського НПЗ в дрібногуртовому сегменті з нафтобази у Василькові (Київська обл.).

Останній раз поставки бензинів з Росії до України залізницею здійснювалися у 2016 році. Тоді за підсумком року було поставлено близько 22 тис. т (трохи більш як 1% від балансу ринку). В тому році практично всі поставки здійснювалися з Орського НПЗ компанії «Орскнефтеоргсинтез», що входить в групу «Сафмар» Михайла Гуцерієва. Найбільшими імпортерами тоді виступали також ЗНГК (18 тис. т) і «Євростандарт» (4 тис. т).

Також разом з автомобільним бензином, «Євростандарт» і ЗНГК з кінця квітня почали імпортувати дизельне пальне виробництва Московського НПЗ «Газпром нафти». Станом на 3 травня, «Євростандарт» оформив постачання 1,7 тис. т, ЗНГК — 2,3 тис. т ДП. Раніше, після 2016 р., постачання дизпального з Московського НПЗ до України не фіксувалися.

Раніше повідомлялося, що через пандемію коронавірусу котирування бензинів в Північно-Західній Європі за два місяці впали більш ніж у 3 рази. Якщо в лютому вони становили $550/т, то в березні опустилися до $275/т, у квітні — зовсім $170/т, за інформацією трейдерів.

У 20-х числах квітня видання РБК повідомило, що російські нафтові компанії змушені продавати бензин на біржі собі в збиток. Роздрібна реалізація бензину в Росії через заходи самоізоляції впала на 40-50%, за оцінками Міненерго РФ.