Ілюстрація REUTERS

Українські нафтопереробники опинились на межі зупинки внаслідок зростання споживання скрапленого газу і обсягів імпорту з РФ.

Про це повідомляє ПАТ "Укртатнафта".

У прес-релізі компанії зазначається, що на мінімумі обсяги переробки та транспортування нафти. "Значна кількість родовищ нафти і газового конденсату знаходиться в «сплячому» стані, тому що немає де потім цю сировину переробити. У видобувній галузі зайнято майже 45 тис. працівників", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте також"Укртатнафта" пропонує встановити справедливі ставки податку на нафтопродукти

"В пропозиціях ПАТ "Укртатнафта" інтерес національного товаровиробника співпадає з інтересом національного споживача. При постачанні нафти танкерами витрати на фрахт, перевалку, прокачування становлять до 25 доларів США на тонну. При постачанні в країну готових нафтопродуктів витрати на фрахт, перевалку і залізничний тариф становлять приблизно 75 доларів США на тонну. Росіяни свої переваги в ціні забирають з України через завищення цін. Ми для них – преміальний ринок. Саме тому вигідно переробляти нафту, а не ввозити готові нафтопродукти. Національні товаровиробники, внаслідок перекосу в споживанні скрапленого газу, працюють з низьким рівнем завантаження установок, що призводить до збільшення питомих витрат на переробку вдвічі. Якщо держава в комплексі вирішить зазначені проблеми, національний товаровиробник може забезпечити зменшення внутрішніх цін на 10%", - йдеться у повідомленні.

В "Укртатнафті" наголосили, що з огляду на все, уряд може прийняти стратегічні рішення на ринку нафтопродуктів, і лише одна галузь забезпечить умови для зростання ВВП України на 4,0-4,5%.