Експертка зазначила, що не можливо просто сказати учасникам ринку, щоб ті купували газові турбіни / фото instagram.com/libkos

Генеральна менеджерка в сфері безпеки та стійкості аналітичного центру Dixi Group Олена Лапенко заявила, що Україна має використовувати швидку децентралізацію генерацій для відновлення від руйнацій енергооб’єктів.  

"З огляду на масштаби руйнувань ми вимушені робити все для того, щоб підготуватись до наступної зими і встановити розподілену генерацію там, де вона найбільше потрібна", - сказала Лапенко в ефірі телемарафону.   

Вона відмітила, що це не може бути виключно комерційне рішення. Не можливо просто сказати учасникам ринку, щоб ті купували газові турбіни, ставити їх і генерувати електрику, оскілки це капіталовкладення та інвестиції. 

"Тому тут значний вплив матиме допомога наших партнерів. Ми співпрацюємо з фондами енергетичної підтримки. Донори, окремі держави, різні міжнародні компанії надають нам не тільки обладнання але й вкладають туди кошти", - сказала експерт.

За її словами, Україна робить заявку на те, що нам зараз вкрай необхідно. І за кошти цього фонду можна це обладнання придбати. 

"Якщо минулого року, наприклад, це були трансформатори. Це більш коштовне й складне обладнання, яке ми отримували. То зараз це саме газотурбінні й газопоршневі станції, які можуть замінити ту генерацію, яка була знищена росіянами цими трьома атаками за останні два місяці", - додала Лапенко. 

Крім того, вона підкреслила, що атомні енергоблоки, які покривають дуже значну частку споживання, також потребують ремонтів: перевантаження палива та технічні роботи на обладнанні. 

"Енергоблоки ми маємо виводити в ремонт. І влітку, коли споживання значне, вони поступово починають виходити з ремонту. Тобто квітень, травень та іноді червень це місяці зі зниженим споживанням, коли ми можемо відремонтувати найбільшу кількість обладнання. І з огляду на те, що дуже багато маневрової потужності в нас уражено російськими ракетами, то ощадливе споживання саме в вечірні піки є надважливо", - наголосила Лапенко.  

Ситуація в енергетиці України  - останні новини

11 квітня, під час останнього масованого удару, росіяни повністю знищили Трипільську ТЕС у Київській області. Вона була найпотужнішою електростанцією регіону, що живила також Житомирську та Черкаську області. 

16 квітня гендиректор ДТЕК Денис Бондар заявив, що для Києва було оновлено графіки відключення електроенергії

Вас також можуть зацікавити новини: