Є ризик, що ОГТСУ не зможе закупити необхідний для балансування системи газ / ілюстрація REUTERS

ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" вже у січні може стикнутися з дефіцитом природного газу для балансування системи та коштів для закупівлі цього газу.

Таку заяву в ефірі в ефірі ток-шоу Energy Freedom зробив заступник голови правління з питань природного газу Асоціації постачальників енергоресурсів Володимир Гноєвий.

"Ще наприкінці грудня, під час останнього похолодання, ПСГ могли видавати 100-110 мільйонів кубічних метрів на добу. Зараз такі можливості вичерпані – підземні сховища працюють на рівні приблизно 90 мільйонів кубічних метрів на добу. Тож, цілком можливо, що в певні дня січня дефіцит ресурсу може скласти від 10 мільйонів і вище. Його необхідно буде покривати, в тому числі шляхом балансування", - зазначив експерт.

Відео дня

Крім того, Володимир Гноєвий висловив сумніви, що цей дефіцит вдасться закрити за допомогою імпорту газу.

"В опублікованих в ЗМІ листах, Оператор ГТС скаржиться, що його фінансова ліквідність вже на межі. І вже на початку лютого Оператор може стикнутися з дефіцитом фінансового ресурсу для закупівлі газу", - додає він.

Представник Асоціації назвав позитивними змінами те, що з 19 січня Оператор ГТС нарешті почав закуповувати газ для балансування на "Українській енергетичній біржі". На його думку, це зробить процес балансування більш прозорим.

Експерт нагадав, що Оператора ГТС неодноразово звинувачували у наданні фіктивної послуги учасникам ринку – замовникам послуги транспортування. Такі звинувачення були підтверджені результатами перевірки НКРЕКП, уточнив він.

"В актах перевірки був зафіксований факт, що у червні-липні 2020 року Оператор отримав близько 600 кубометрів газу, попри це згідно з актами із замовниками обсяг наданих послуг балансування в цей період перевищив 900 кубометрів газу", - додав Володимир Гноєвий, посилаючись на документи регулятора.

Як повідомлялося раніше, 18 січня 2022 року сплив строк дії контракту на послуги балансування ТОВ "Оператор ГТС України" з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг".