Електроенергія продовжує йти з Білорусі / Ілюстрація REUTERS

Заборона білоруської компанії "Біленерго" постачати електричну енергію в Україну не означатиме повну припинення експорту з цієї країни.

Такої думки дотримуються енергетичні експерти в Україні.

У коментарі УНІАН голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що попри повідомлення від "Біленерго" про скасування експорту в Україну, поставки електроенергії йдуть.

Відео дня

"Не відмовилася поставляти: імпорт іде у розмірі 415 МВт", - сказав він.

Згідно з даними Оператора об’єднаної енергомережі державної компанії "Укренерго", імпорт електроенергії з Білорусі станом на сьогодні дійсно здійснюється в обсязі 415 МВт-год.

Читайте такожУкраїнців попередили про загрозу віялових відключень: електрики може не бути по 10 годин

Водночас експерт з питань енергетики Ольга Кошарна на своїй сторінці в Facebook повідомила, посилаючись на джерела на ринку, що ексклюзивне право на імпорт від "Біленерго" у листопаді отримали дві компанії. Зокрема, ТОВ "ТЕТ груп" колишнього комерційного директора групи ДТЕК Віталія Бутенка в обсязі 400 МВт та компанія "Електро Ком'юніті" в обсязі 15 МВт.

Також експерти зазначають, що відповідно до листа компанії "Біленерго" експорт електроенергії буде припинений виключно за рамковими контрактами, в той же час як за всіма іншими видами контрактів поставки можуть продовжитись.

Білоруська електроенергія в Україні

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада білоруська енергетична компанія "Біленерго" повідомила про припинення експорту електроенергії в Україну.

"Біленерго" повідомляє, що з листопада 2021 року постачання електричної енергії в ОЕС України на основі раніше укладених рамкових контрактів не здійснюватимуться. Укладання нових рамкових контрактів також не планується", - йшлося у листі.

26 жовтня компанія "Укренерго" провела аукціон з розподілу доступу до міждержавних перетинів електромереж на листопад 2021 року. За результатами аукціону українські компанії викупили можливість постачати електроенергію з Росії в обсязі 2,2 ГВт і з Білорусі – 900 МВт.

30 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Герус повідомив, що українські компанії не зможуть відновити з 1 листопада імпорт електроенергії з Росії та Білорусі через те, що російські та білоруські компанії скасували аукціони з продажу електроенергії.

2 листопада Україна запросила аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі в обсязі 500 МВт, та зі Словаччини через Бурштинський енергоострів в обсязі 100 МВт.

Потреба в аварійній допомозі виникла через дефіцит потужності в енергосистемі.

Україна тричі за 2021 рік просила Білорусь про аварійні поставки електроенергії.