Фото УНІАН, Андрій Марієнко

Прийнятий парламентом законопроект №3508-д про врегулювання заборгованості суб'єктів ринку природного газу та супутніх ринків не передбачає автоматичної компенсації або списання цих боргів. Про це заявив голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.

"Перше, що потрібно було зробити до відкриття ринку газу - це врегулювати проблему боргів, що накопичилися через ПСО. Але тільки лише сьогодні, через рік, в парламенті був проголосований цей законопроект. Хочу особливо відзначити, що сам законопроект 3508-д не передбачає автоматичної компенсації або списання заборгованості. Він передбачає лише визначення механізмів верифікації цих боргів, це важливо", - зазначив експерт в ході " Українського енергетичного форуму" Інституту Адама Сміта.

Читайте такожУ жовтні тарифи на опалення злетять на 40% - прогнозЗа словами Компана, учасників ринку газу ще чекає попереду дуже велика робота з підготовки змін до Закону про держбюджет і податковий кодекс.

Відео дня

"Плюс найбільша робота буде з Нацкомісією з енергетики і з Кабінетом міністрів щодо верифікації сум цієї заборгованості. Перший крок зроблено, тому сподіваюся, що в найкоротші терміни будуть зроблені інші кроки", – додав він.

Нагадаємо, 14 липня 2021 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому проект Закону України №3508-д щодо заходів, спрямованих на подолання кризових явищ і забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу.

Станом на 1 травня 2021 року загальний обсяг заборгованості, що накопичився між учасниками ринку газу за період дії ПСО зобов'язань, перевищив 100 млрд грн.