Ілюстрація REUTERS

Зміцнення національної валюти України до долара США, що триває з середини січня 2018 року, обумовлено сприятливою ситуацій на зовнішніх ринках для українських експортерів та пов'язаних з цим ростом валютної виручки.

Читайте такожЕксперт назвав причини "штучного" знецінення гривні

Таку думку висловив УНІАН головний економіст "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов.

Відео дня

"Зростання цін на сировинні товари триває. Зокрема, місячний обсяг експортної виручки України від продажу металопродукції вже перевищив 1 мільярд доларів на місяць, збільшившись порівняно з кінцем 2017 року більш ніж на 100 мільйонів доларів", - сказав експерт.

Крім того, він зазначив, що за останній місяць подорожчали зернові на 7-12 доларів за тонну.

"Це ще додаткові 50 мільйонів доларів експортної виручки на місяць. У масштабах українського ринку приріст експортних надходжень лише за двома базовими груп за такий короткий термін на 150 мільйонів доларів на місяць - це значні обсяги", - додав Млинців.

Експерт підкреслив, що позитивна цінова динаміка спостерігається вже багато місяців поспіль, формуючи в учасників ринку оптимістичні очікування.

За його словами, чергове підвищення облікової ставки Національного банку підтримує попит на гривневі активи.

"Так, на останньому аукціоні 6 березня Мінфіну довелося підвищити рівень процентних ставок за ОВДП з терміном обігу 6-12 місяців до 17% річних, а по 3-місячних паперів до 17,5%", - пояснив Блінов.

Ілюстрація REUTERS

Крім цього, як зазначив експерт, в Україні розпочався традиційний сезон низького попиту на іноземну валюту. "Другий квартал зазвичай має найкраще сальдо зовнішньоторговельного та поточного балансів, коли співвідношення попиту і пропозиції на ринку сприяє зміцненню гривні", - резюмував він.

Довідка УНІАН. В Україні девальвація гривні до долара за 2017 рік становить лише 3,2%, однак з 18 грудня минулого року національна валюта практично щодня оновлювала мінімальну річну позначку, наближаючись до історичного мінімуму в 30 гривні/долар.

У другій половині січня поточного року девальваційний тиск на гривню на валютному ринку ослаб, і за станом на кінець місяця обмінний курс гривні до долара повною мірою відіграв втрачені з початку року позиції.

Як наслідок, курс зміцнився на 3,8% в лютому і 4% з початку року, що і дозволило НБУ продовжити поповнення резервів на міжбанківському ринку.

Поточні котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку становлять 26,01/26,05 гривні/долар.