Українці заборгували за комуналку понад 55 мільярдів гривень / фото УНІАН

В Україні середній борг за комуналку на сім'ю досяг 3,7 тисяч гривень. У сумі це більше 55 мільярдів гривень на всіх споживачів.

Постачальники все частіше звертаються до судів, у результаті недобросовісні споживачі втрачають майно, отримують заборону на виїзд за кордон і навіть можуть позбутися житла, повідомляє "Обозреватель".

Читайте такожКабмін посилив умови отримання субсидій

Найбільше боргів українці накопичили за опалення і гарячу воду. Щоб хоч якось стимулювати споживачів їх погашати, постачальники масово подають у суд на боржників. Тільки за цей рік у судовому реєстрі зареєстровані десятки подібних справ. І найчастіше "служителі Феміди" займають сторону підприємств.

За борг можуть забрати будь-який предмет розкоші: телевізор, мікрохвильову піч, комп'ютер і т. д. Після візиту виконавчої служби в квартирі може залишитися взуття, яке зношене більш ніж наполовину, холодильник, зимовий одяг. Решту закон дозволяє забирати й продавати на торгах.

У будь-якому будинку чи не кожна десята квартира – з боргами. До того ж не платять навіть мешканці елітних будинків. Проти найжорсткіших неплатників постачальники звертаються до суду. І, як показує практика, вдало виграють позови.

Для прикладу, декілька тижнів тому "Київтеплоенерго" відсудило у боржника 34 тисячі гривень. У цю суму входить індекс інфляції, 3% річних та витрати на суд. Тобто, фактично, крім боргу заплатити доведеться ще декілька тисяч гривень. Офіційно пеня в Україні ще не введена, однак у той же час у судах суму боргу можна збільшувати.

Як повідомляв УНІАН, перед виборами 4 мільйони українських сімей отримають по 1,5 тисячі "живих" субсидій.