Ілюстрація REUTERS

НБУ жертвує інтересами вкладників і готовий принести збитки державі, лише б не дати виплатити Олегу Бахматюку борги банків у розстрочку.

Про це пише Обозреватель.

«Мільярдер-банкрут – таке прізвисько закріпилося за Олегом Бахматюком в деяких ЗМІ не дивлячись на те, що з усіма кредиторами були досягнуті угоди про реструктуризацію боргу. Але залишилася заборгованість банків перед НБУ та фондом гарантування вкладів. Схоже, центральний банк жертвує інтересами вкладників і готовий принести збитки державі, лише б не дати виплатити Олегу Бахматюку борги банків в розстрочку», - йдеться в матеріалі.

Відео дня

Відзначається, що вже минув рік після заяви Олега Бахматюка, власника банків VAB і "Фінансова ініціатива", про готовність виплатити борги перед національним банком України та Фондом гарантування вкладів. НБУ 20 березня 2015 вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк "Фінансова ініціатива". Потім Нацбанк подав на  Бахматюка до суду п'ять позовів. У свою чергу Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ і заявив про готовність до компромісу з Нацбанком щодо питання поручительств, запропонувавши мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед Нацбанком.

«Ми, як власники збанкрутілих банків, одні з перших запропонували Національному банку (НБУ) і Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) провести реструктуризацію боргів, яка дала б можливість повернути гроші протягом 10 років. Тобто ми звертаємося до держави з бажанням знайти конструктив в історії з боргами банків "Фінансова ініціатива" та VAB. Ми кажемо: є власник двох банків і є 10 млрд грн боргу перед НБУ і 9 млрд грн - перед ФГВФО. Є живі активи ("Укрлендфармінг" і "Авангард"), які складають понад 1% ВВП України. ФГВФО підтримує ідею реструктуризації боргів, оскільки розраховує, що такий досвід вдасться перенести на інші виведені з ринку банки. Зараз чекаємо відповіді від НБУ», - заявив він.

Для організації переговорного процесу щодо реструктуризації боргів банків "Фінансова ініціатива" та VAB Бахматюк запропонував найняти міжнародну компанію і оплатити їх послуги. Це може бути четвірка великих аудиторів або McKinsey.

«Логіка цього процесу прагматична. Перше – держава отримує повернення боргів. Друге – зберігається важливий суб'єкт економічної діяльності (холдинг "Укрлендфармінг"), який забезпечує роботою 34 тис. осіб», – заявляв Олег Бахматюк. Але відповіді від НБУ так і не послідувало.

Незалежні експерти припускали наявність власних інтересів в цій історії у тодішнього глави НБУ Валерії Гонтарєвої, йдеться в матеріалі.

«Поки вона "валила" українські банки, банк "Авангард", підконтрольний інвесткомпанії ICU, співвласницею якої була Валерія Гонтарєва, в 2017 році подвоїв чистий прибуток з 48,56 мільйона гривень до 100,3 мільйона гривень. Здавалося б, пішовши у відставку Гонтарєва повинна була втратити вплив на ці процеси, і раціональні інтереси НБУ повинні були б взяти гору над то особистою неприязню екс-глави Нацбанку до власника банків, то чи іншими мотивами. Однак новий керівник НБУ чомусь не поспішає розв'язувати питання з поверненням боргів державі через механізм реструктуризації», - зазначає видання.