Нацбанк посилить захист прав користувачів платіжних карт / фото НБУ

Національний банк України планує зобов'язати банки повертати на вимогу клієнтів списані шахраями кошти з платіжних карт не пізніше наступного робочого дня.

Читайте також"ПриватБанк" попередив про шахрайський розіграш від його імені

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на проект постанови, оприлюднений для громадського обговорення.

Відео дня

«Банк-емітент має після отримання повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку до стану, в якому він був перед здійсненням цього переказу, не пізніше наступного робочого дня (крім випадку, коли у банку є підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено в правоохоронні органи)», - йдеться в документі.

Водночас, власник картки зазнає збитків від дій шахраїв, якщо банк доведе, що до цих збитків призвели його дії або бездіяльність, в тому числі розголошення інформації, що дозволяє ініціювати операції.

При цьому банк зможе не повертати клієнту 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або в даний час близько 350 грн, якщо переказ було проведено з використанням втраченої або викраденої картки або її реквізитів, а її власник повідомив про таку втрату тільки після переказу.

Відзначається, що зауваження та пропозиції до проекту регулятор приймає до 17 червня.

Довідка УНІАН. Частка шахрайських операцій з платіжними картами у 2018 році зросла до 92 гривень на 1 мільйон гривень з 77 гривень у 2017 році.