Україна має шанс довести інвесторам, що вона заслуговує на їхню увагу / УНІАН

Впродовж багатьох років лідери України погоджувалися, що країні потрібно більше іноземних інвестицій, щоб досягти значного економічного зростання. І різні уряди намагалися добитися припливу цих інвестицій. Однак, їхні зусилля зазвичай обмежувалися лише торговельними конференціями, на яких західному бізнесу представляли можливості в Україні.

Аргументами зазвичай були добре освічене населення, неймовірні природні ресурси, значна відсутність інвестиційних гравців і можливості, створені стратегічним розташуванням у Європі. На жаль, все це не дало великого успіху. Потік прямих іноземних інвестицій в Україну чахне, — пише в статті для Atlantic Council професор Університету Західного Онтаріо в Канаді Бейзіл Калимон.

Читайте такожЄС продовжив на рік заборону європейським компаніям інвестувати в окупований Крим

Відео дня

У період після Майдану середній річний приплив інвестицій в Україні складав 2,5 мільярди доларів, що дорівнює 2,3% ВВП. Для порівняння у сусідній Польщі з приблизно аналогічною кількістю громадян притік інвестицій складає майже 16 мільярдів доларів. Канада, яка у вимірі населення приблизно така ж, отримує 47 мільярдів.

Кілька факторів впливають на такі рішення. Більшість міжнародних інвесторів шукають можливостей у країнах з сильним економічним зростанням, стабільними політичними умовами, сприятливим податковим режимом і придатною для обміну, стабільною валютою. Їй цікавить функціональний ринок капіталів, низький рівень бюрократії, стійкий регуляторний клімат, вигідні торговельні угоди й верховенство закону. Це фактори, які приваблюють більшу частину міжнародних інвестицій у розвинуті країни Північної Америки та Європи.

Водночас, міжнародні інвестори готові вкладати гроші у країнах, що розвиваються з високими ризиками, але і прибутками. Таким чином, Україна конкурує з іншими країнами, що розвиваються, зокрема в Центральній і Східній Європі. Щоб зрозуміти причину відносно поганих показників України, необхідно оцінити фактори, які призвели до цих результатів. Деякі з них за межами контролю країни, а інші – можна покращити.

Читайте такожЕкономіка України за три роки зросла на 8,4% - Кубів

Для початку Україна не може похвалитися досить міцним економічним зростанням. Після початку російського вторгнення у 2014 році, вона пережила два роки великого обвалу зростання ВВП. В останні роки її економіка знову почала рости, однак відносно повільно на рівні 2,5%. Таке економічне зростання має невигідний вигляд у порівнянні не лише з динамічними показниками, які спостерігаються в Азії, а й з результатами розвиненого світу, рівень зростання якого зазвичай значно повільніший. Значною мірою в цьому винна турбулентність, створена війною з Росією. Але у всякому разі, інвестиції це знеохочує.

Стабільність в політичному середовищі України теж була сильно підірвана російською окупацією Криму і вторгненням на Донбас. Після Майдану країна демонструвала високий рівень демократії й стабільності в урядових інститутах. Однак, Україна живе в тіні невизначеності, створеній війною. Мета Кремля, вочевидь, полягає в дестабілізації України постійною загрозою вторгнення. Це неминуче грає значну роль в оцінках міжнародних інвесторів і значною мірою підвищує їхні ризики. Лише стабільне перемир’я або серйозна підтримка санкцій ЄС і США проти Росії можуть допомогти зменшити цю політичну невизначеність.

У сфері оподаткування, валюти, банківської системи й бюрократії режим після Майдану демонстрував значний прогрес. Але хоч результат міг бути кращим, все ж були досягнуті важливі позитивні зміни, важливі для інвесторів. Це стосується змін у системі відшкодування ПДВ, стабільності гривні й скорочення рівня інфляції, а також масштабної очистки банківського сектору і переведення в електронну форму низки урядових функцій. Загалом, Україна показала значне покращення в індексі Світового банку Ease of Doing Business. Продовження покращень в цих сферах сильно допоможе залучити прямі інвестиції.

Ще одним важливим кроком України до інвестиційної привабливості автор називає підписання угоди про асоціацію з ЄС. Це подало діловим колам сигнал про широку інтеграцію країни з найбільшим економічним блоком у світі. Імплементація і результат угоди, однак, ще не були повністю усвідомлені. Багато ще потрібно зробити, щоб привабити інвестиції.

Читайте такожЕксперт спрогнозував, що буде з гривнею та українською економікою у найближчі роки

Верховенство закону – це, напевне, найбільша проблема України. Вона дуже мало зробила для зменшення рівня корупції. Згідно з даними Transparency International, Україна досі серед найбільш корумпованих країн світу. Олігархи досі дозволено монополізувати цілі сфери. Ділові конфлікти не чесно не вирішуються через корумпованість суддів. Прокуратура під політичним контролем. Тож для залучення інвестицій Києву потрібно знищити корупцію, а також очистити поліцію, прокуратуру і суд.

Президент Володимир Зеленський і його нова адміністрація прийшли до влади, спираючись на платформу, яка обіцяла побороти корупцію. Виконання цих зобов’язань може відкрити великі можливості у залученні інвестицій. Скорочення ризиків, створених хабарництвом, допоможе економіці отримати великий стимул, наростити темпи зростання, створити робочі місця і збільшити податкові надходження. Боротьба з корупцією також допоможе просунутися вперед і процесі інтеграції з ЄС, а також збільшить можливості України у боротьбі з агресією Росії.