Ілюстрація / REUTERS

Кабінет міністрів затвердив проект закону про створення окремого агентства, яке буде займатися управлінням державним боргом.

Читайте такожДержборг України зріс до $82,4 мільярда

Про це на брифінгу після засідання уряду повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Відео дня

"Мінфін створює новий орган центральної влади – окреме агентство, яке відповідатиме за державний борг... Таким чином, дуже важливе й істотне питання - робота з державним боргом - буде відділене, деполітизоване, щоб вести його професійніше. Це правильне рішення, яке, сподіваюсь, Верховна Рада підтримає", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, обсяг державного та гарантованого державою боргу України в січні-липні 2019 року збільшився в доларовому еквіваленті на 4,08 мільярда доларів, або на 5,2%, - до 82,4 мільярда доларів.

Міністерство фінансів 3 вересня погасило найбільший борговий платіж поточного року – за євробондами на 661 мільйон доларів 2015 року випуску і 444 мільйонів доларів нарахованих відсотків по облігаціях того ж року випуску з погашенням у 2019-2023 роках.

Крім того, того ж дня Україна остаточно розрахувалася з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by 2014 року, перерахувавши кошти у СПЗ в еквіваленті 156 мільйонів доларів.

2019 рік є піковим для України за обсягом боргових виплат на користь зовнішніх кредиторів, обсяг яких за рік загалом становитиме близько 6 мільярдів доларів.