фото korupciya.com

Податкове навантаження на малий та середній бізнес збільшить трудову міграцію та безробіття.

Цю думку в коментарі OBOZREVATEL виразив економіст Андрій Новак. За його словами, нова влада намагається отримати додаткові надходження в бюджет від малого та середнього бізнесу, хоча там немає зайвого ресурсу.

"Ініціатива про підвищення ренти на руду може підірвати платоспроможність українських заводів, порівняно навіть з російськими. У нас і так зараз не високий ріст ВВП, потрібно не бізнес ще більше оподатковувати, а робити так, щоб бізнес розвивався", - заявив економіст.

Відео дня

Податкове навантаження може посилити трудову міграцію і безробіття, вважає Новак. За його словами, бізнес почне закриватись від такого тиску.

"Дрібні підприємці і так зараз у важкому стані, бо в основному це сфера послуг, яка залежить від купівельної спроможності українців, яка зараз низька. Малий бізнес знаходиться у режимі виживання. У разі додаткового оподаткування, їм простіше буде закритись і не віддавати найбільшу частину заробленого державі", - сказав економіст.

Треба спрощувати оподаткування, вважає Андрій Новак. Оскільки податкова система вже перенасичена дрібними зборами.

"Мають бути "податки у смартфоні", перш за все. Бо саме людський фактор робить корупційні дії, програма так не вчинятиме", - розказав Новак.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, що законопроект про зменшення тиску на бізнес, який підтримали народні депутати від фракції "Слуга народу", набуде чинності вже 25 вересня.

Головне нововведення: фіктивне підприємництво (коли створюють підприємства для прикриття іншої діяльності) більше не вважається кримінальним злочином.