Народні депутати України заявили про активну підтримку ідеї розвитку народовладдя за допомогою інструментів електронної демократії як на національному рівні, так і на місцевому рівні, які, зокрема, передбачають розробку законопроекту про референдум та впровадження механізму електронного голосування.

Відео дня

Як зазначив в ході експертного форуму з електронної демократії державний експерт з питань реалізації проектів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформаціїМихайло Корнєєв, наразі міністерство працює над розробкою законопроекту про електронне голосуванні.

«Нам необхідно реалізувати концепцію електронної демократії. Саме в цьому контексті визначена розробка законопроекту щодо електронного голосування, він перебуває на підготовчій стадії і має імплементувати європейські директиви, щоб результати електронного голосування не викликали сумнівів у їхній правдивості. Це більше все ж таки про голосування, а не про вибори як такі», - повідомив Корнєєв.

Присутній на форумі адвокат, депутат партії «Слуга Народу» Олександр Качура відзначив важливість наділення правом законодавчої ініціативи українського народу.

«На сьогодні законом передбачено право законодавчої ініціативи президентом, Кабінетом міністрів і Верховною Радою, також цим правом наділений Національний банк. Але ми з колегами ініціювали зміни, що народ України також має право законодавчої ініціативи...Референдум - це і є наше завдання зараз створити якісний законопроект про референдум, і щоб були запобіжники, які не дозволять якимось політичним силам проводити референдум у своїх цілях», - сказав Качура.

Голова Центру розвитку Інновацій, експерт в області е-демократії Сергій Лобойко, який модерував форум разом з депутатом Вікторією Підгірною, зазначив, що поряд з узаконюванням подібних референдумів, необхідно удосконалити закон про петиції, щоб захистити права українців.

«Потрібно удосконалити закон про петиції, щоб люди могли змінювати неугодних їм депутатів місцевої влади», - зазначив Лобойко.

За словами присутнього на форумі народного депутата, представника парламентського комітету з питань антикорупційної політики Олексія Жмеренецького, в Україні в рамках розвитку е-демократії необхідно запровадити на місцевому рівні ряд інструментів, аналогічних тим, що діють у Швейцарії. Серед них, зокрема, право ветувати рішення органів місцевої влади за певний період часу (у Швейцарії це 100 днів, коли ухвалений місцевим парламентом законопроект може бути винесений на референдум), право розпуску в будь-який момент місцевою громадою парламенту або відкликання народних депутатів, а також право не тільки ініціювати законопроект, а ще і ухвалювати рішення про референдум.

«Тому що цього не вистачає в Україні, таким чином, люди повністю відмовляються від залежності від часто корумпованих чиновників і відчувають конкретні наслідки таких рішень. На державному рівні трохи інші правила гри, і тут повністю копіювати швейцарську модель зарано», - зазначив депутат.

За його словами, найбільший виклик для України на сьогодні – встановлення критеріїв і процедур відбору та верифікації людей, які будуть мати право брати участь у вищезгаданих демократичних процесах.

Одночасно розвитку е-демократії в країні будуть сприяти інші ініціативи, зокрема, Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації щодо покриття Інтернетом всіх населених пунктів України.

Народний депутат, перший заступник голови Комітету Ради з питань цифрової трансформації Кіра Рудик, яка також була присутня на форумі, зазначила три ключові пріоритети, які необхідно реалізувати для повноцінного проведення референдумів та електронного волевиявлення громадян. Зокрема, забезпечення доступом до мережі Інтернет всіх українців, захист персональних даних і захист від кібератак, в тому числі від зовнішніх загроз.

«Завдання нашого комітету зробити так, щоб мобільним операторам було зручно ефективно покрити всю Україну станціями, щоб забезпечити доступ до мережі інтернет кожній людині, яка зможе завдяки способу електронного волевиявлення щось робити. Зараз ми працюємо над законопроектом, який буде стимулювати мобільних операторів покрити мережею інтернету всю Україну»,- повідомила Рудик, додавши, що зараз тільки 60% населення України користуються смартфонами.

Присутні на заході представники парламентських комітетів також домовилися ініціювати встановлення на законодавчому рівні мінімального порогу в розмірі 1%, який буде відраховуватися на суспільний бюджет Києва із загального бюджету столиці.

«Наступного тижня буде розглядатися законопроект про столицю, і нам необхідно внести інструмент е-демократії в закон, а також прописати граничний поріг, мінімальну суму, яка може бути перерахована громадському бюджету Києва, так як зараз він становить лише 0,3% від загальної суми міського столичного бюджету», - повідомив представник комітету Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Крім того, в ході форуму експертка Центру Розвитку Інновацій Анна Ємельянова представили результати Індексу міської електронної демократії 2.0, в трійці лідерів яких опинилися Київ, Івано-Франківськ і Львів з найвищим рівнем розвитку е-демократії з 22 обласних центрів - учасників і шести додаткових міст. Тоді як аутсайдерами в рейтингу виявилися Херсон, Миколаїв, Полтава, Черкаси, Харків, Чернігів та Рівному.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство цифрової трансформації України заявило про плани в найближчі три роки забезпечити доступ до швидкісного інтернету жителів всіх населених пунктів і всіх соціальних об'єктів і законодавчо визначити мінімальну швидкість інтернету в Україні.

Також Минцифри повідомило про намір протягом п'яти років перевести надання всіх послуг в цифровий формат.