Фото hromadske-zp.tv

Народний депутат Олександр Качура, який входить у фракцію "Слуга народу", запропонував прибрати з системи публічних закупівель Prozorro приватні авторизовані електронні майданчики, які заробляють на посередництві сотні мільйонів гривень. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook.

Замість них, вважає нардеп, необхідно створити єдиний державний майданчик, який надаватиме послуги громадянам та підприємствам всього за 51 грн. На скан-копії робочого документа видно, що на сьогодні приватні електронні майданчики працюють в системах Prozorro Prozorro.Sale (продаж активів фінансових установ та державного майна).

Зокрема, щоб здійснити закупівлі через Prozorro на суму від 200 тис. до 1 млн грн, необхідно сплатити майданчику 510 грн, а від 4 млн грн – 3400 грн. У системі продажів плата ще більше.

Відео дня

Наприклад, за продаж майна фінансової установи на суму від 1 до 5 млн грн, необхідно сплатити майданчику 2% від вартості майна. А переможець, який придбав об'єкт приватизації вартістю від 4 до 64 млн грн, повинен сплатити в приватну кишеню 3% від вартості об'єкта.

У 2018 році в ЗМІ пролунало кілька скандалів, пов'язаних з діяльністю систем Prozorro і Prozorro.Sale. Критиками виступили відомі українські бізнесмени, журналісти і блогери.

В якості головного аргументу наводилися дані рішення Рахункової палати України № 13-1 ось 31.05.18 р. "Про розгляд Звіту про результати аналізу стану публічних (державних) закупівель в 2017 році", згідно з яким, тільки в 2017 році через електронні майданчики державний бюджет втратив близько 500 млн грн доходів.

За оцінками експертів, з урахуванням послуг, які не входять в базовий пакет, втрати держави могли скласти до 700 млн грн. Як зазначено у звіті, ці гроші заробили 6 приватних електронних майданчиків: ТОВ "Держзакупівлі.Онлайн", ТОВ "ЗАКУПІВЛІ.ПРОМ.УА", ТОВ "НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО "ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ", ТОВ "Е-Тендер", ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" і ТОВ "Ньютенд".