Ілюстрація / REUTERS

Лауреатами Нобелівської премії з економіки стали Абхіджит Банерджі, Естер Дюфло і Майкл Кремер за «експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю».

Представлений ними новий підхід до боротьби з бідністю пропонує вирішення глобальної проблеми по частинах — врегулювання окремих питань у кінцевому підсумку веде до вирішення загального завдання.

Читайте такожНобелівську премію миру отримав прем'єр-міністр Ефіопії

Відео дня

Дослідження Банерджі, Креймера і Дюфло, зокрема, дозволили поліпшити програми освіти для більш ніж 5 млн дітей в Індії, а також посприяли наданню субсидій на профілактичну медичну допомогу в багатьох країнах.

Абхіджит Банерджі — американо-індійський вчений, Естер Дюфло — представниця Франції, Майкл Кремер — економіст зі США. Вони розділять премію в рівних частках.

Дюфло стала лише другою в історії Нобелівської премії з економіки жінкою-лауреатом. Їй 46 років, вона стала наймолодшим економістом, удостоєним нагороди.

Премія з економіки була заснована Банком Швеції і вручається з 1969 року. Вона закриває «нобелівський тиждень», протягом якого оголошують імена лауреатів.

11 жовтня Нобелівську премію миру вручили прем'єр-міністу Ефіопії Абія Ахмеда за внесок у врегулювання конфлікту з Еритреєю.

10 жовтня у Швеції назвали лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки

Нобелівську премію з фізики цьогоріч присудили за роботи з космології та відкриття екзопланети.

А Нобелівську премію з медицини вручили «за відкриття реакції живих клітин на наявність або відсутність кисню».

Урочиста церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня - у день смерті Альфреда Нобеля.

Розмір Нобелівської премії в кожній номінації - 9 мільйонів шведських крон (близько $913 тис.).