Мінфін обіцяє оплатити в поточному році всі важливі державні витрати / фото УНІАН

Міністерство фінансів України обіцяє в повній мірі сплатити в поточному році всі захищені державні витрати і незахищені, щодо яких подано документи, а також важливі перекидання між бюджетними програмами, включаючи фінансування «Охматдиту», додаткові зарплати шахтарів і витрати на безпеку і оборону.

Читайте такожУ Мінфіні розповіли, за яких умов і для чого позичать ще 10 мільярдів гривень

Про це написала міністр фінансів Оксана Маркарова в соцмережі Facebook, коментуючи розпорядження прем'єр-міністра Олексія Гончарука про припинення фінансування деяких бюджетних програм поточного року.

Відео дня

«… такі заходи Мінфін і відповідальні розпорядники роблять кожного року для забезпечення дотримання всіх бюджетних показників - як по маякам дефіциту, так і по іншим параметрам, при цьому забезпечуючи, що всі видатки відповідають критеріям ефективності та паспортам бюджетних програм», - написала Маркарова.

Вона нагадала, що до кінця бюджетного року залишилося 8 днів, тому документи щодо більшості важливих витрат мали вже давно бути передані до Держказначейства і на них відкриті асигнування, що більшість відповідальних розпорядників та зробили.

«… щороку саме друга половина грудня - це час спроб безлічі "перекидок" з програми на програму, запитів щодо термінових авансів, подачі хоч якихось документів в казну і решта "освоювань коштів та проведення каси, на які чомусь не вистачило 11 з половиною місяців року», - додала Маркарова.

Вона наголосила, що це особливо важливо, оскільки в поточному році за 11 місяців спостерігається недовиконання за низкою доходів через несплату державними компаніями 10 млрд грн дивідендів, ухвалення попереднім складом парламенту після затвердження бюджету пільг на обладнання для альтернативної енергетики, що коштувало бюджету 9,6 млрд грн, а також зміну макроекономічної ситуації в результаті падіння ціни на газ і більш високого курсу гривні.

«… переглядаємо з розпорядниками виключно екзотичні запити. по результатам року зробимо рейтинг найяскравіших з них

для порівняння в минулому році не було профінансовано 21.7 млрд грн видатків. тому в наступному році будемо будемо дуже велику увагу приділяти плануванню та обмеженням перекидок, які очевидне свідчення проблем з плануванням, про що давно говорить Рахункова палата, Бюджетний комітет, Мінфін», - написала міністр.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня прем'єр-міністр Олексій Гончарук підтвердив інформацію про проблеми з виконанням дохідної частини державного бюджету, через що не буде в повному обсязі профінансовано виконання деяких державних програм.

Державний бюджет України за листопад 2019 року одержав 88,831 млрд грн доходів, що на 8,6% нижче планового показника на цей період. З початку року, за січень-листопад, держбюджет отримав 899,746 млрд грн доходів, що на 5,9% нижче планового показника на цей період.