Ілюстрація REUTERS

Світові ринки акцій можуть зафіксувати максимальне тижневе зниження з часів розпалу фінансової кризи у 2008 році, оскільки інвестори розпродають ризикові активи на тлі побоювань, що спалах коронавірусу перетвориться в пандемію і спровокує глобальну рецесію.

Читайте також"Найгірше попереду": економіст, що передбачив кризу 2008 року, спрогнозував наслідки коронавірусу

Країни на трьох континентах повідомили про перші випадки зараження коронавірусом в п'ятницю, в той час як світ готувався до можливої пандемії.

Відео дня

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус попередив, що всі країни повинні приготуватися, оскільки у спалаху є потенціал перерости в пандемію, пише Рейтер.

Європейські акції в п'ятницю впали на 3%, опустившись слідом за фондовими індексами Азії та масовим розпродажем на Уолл-стріт.

“Нам навіть не потрібно чекати економічних даних, щоб побачити, наскільки сильно страждає економіка. Видно, що продажі авіакомпаній і готелів вже падають удвічі або близько того", - сказав старший економіст Nomura Securities Томоакі Сісідо.

Крім збоїв в міжнародних перевезеннях ланцюжках поставок, економічний збиток виглядає неминучим, в той час як уряди низки країн закривають школи і скасовують великі заходи, щоб зупинити поширення патогенів.

“Можна сказати, що вплив коронавірусу буде явно набагато сильнішим, ніж від торговельної війни між США і Китаєм. Так що у ФРС немає причин для того, щоб зайняти вичікувальну позицію наступного місяця", - сказав Сісідо.

Індекс світових акцій MSCI втратив 0,6% після зниження на 3,3% в четвер. Цього тижня індекс втратив 9,4% і може показати найсильніше тижневе падіння з моменту зниження на 9,8% в листопаді 2008 року.

Основні індекси Уолл-стріт знизилися шосту сесію поспіль у четвер, при цьому індекс S&P 500 впав на 4,42% і підтвердив найшвидшу для себе корекцію в історії. S&P 500 завершив сесію на 12% нижче від рекордного піка закриття 19 лютого.

Індекс CBOE volatility підскочив до позначки в 39,16, найвищого рівня приблизно за два роки. Індекс відстежує очікувані коливання американських акцій в найближчі 30 днів.

Японський Nikkei втратив 3,7%, а індекс китайських "блакитних фішок" CSI300 зменшив 3,6%.

Ціни на нафту опустилися до мінімуму більш ніж за рік в п'ятницю і можуть зафіксувати максимальне тижневе зниження більш ніж за чотири роки, оскільки стрімке поширення коронавірусу викликало побоювання про уповільнення глобального попиту.

Японська єна зросла в п'ятницю до місячного максимуму до долара, оскільки інвестори звернулися до безпечних активів на тлі побоювань про поширення вірусу.

Грошові ринки зараз майже на 100% впевнені, що Федеральна резервна система США знизить ключову ставку наступного місяця.

У четвер ф'ючерси на ставку ФРС вказували на приблизно 76-відсоткову ймовірність зниження вартості запозичень вже в березні та скорочення на три чверті процентного пункту до вересня, згідно з даними інструменту CME Group FedWatch.